Arbetslösheten på Gotland är ett gissel. 2 273 personer var i maj öppet arbetslösa eller i åtgärder. Drygt 1 000 gotlänningar var långtidsarbetslösa i mer än ett eller två år.
Gotlands sjunde största arbetsgivare är Fas 3, där 257 gotlänningar finns placerade och gör mer eller mindre meningsfulla uppgifter till mycket låg ersättning. Däremot får arbetsgivarna 5 000 kronor i månaden för varje Fas 3- placerad. Besöksnäringen liksom livsmedelssektorn tar allt mer stryk av de för höga färje- och fraktpriserna.
Ansvaret för arbetslösheten och jobbpolitiken ligger på regeringen, men nu tar regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) initiativet lokalt på Gotland och drar i gång en Jobbkommission. Den är en del i det Näringspolitiska rådet. Ett partsammansatt organ som ska förbättra företagsklimatet och tillväxten på Gotland. Och minska arbetslösheten.
Det är ett jättebra initiativ med en Jobbkommission och det är jättebra att det ingår olika intressenter och ansvariga i Jobbkommissionen. Och att den är en del av Näringslivsrådet. Denna förankring är nödvändig. Jobbkommissionen ska skapa förutsättningar för nya jobb. Men också agera för att behålla befintliga jobb. Tillväxthinder ska jobbas bort och nyetableringar ska uppmuntras och underlättas. Genom ett bra samspel mellan offentliga och privata aktörer ska allt göras för att skapa fler jobb på Gotland.
Men nu gäller det, att det inte bara blir en massa prat, fina ambitioner och planer. Det måste bli verkstad också. Regionen har sin hemläxa att göra med myndighetsutövningen och se till att den blir serviceinriktad. Lagar ska följas, men smidigheten måste råda. Genom samverkan mellan regionen och företagen kan ömsesidig förståelse skapas för varandras roller och funktioner.
Många andra kommuner har genom praktisk handling visat att de kan spela en viktig roll för att få fram nya jobb. Ofta handlar det om samverkan mellan företag och kommun, som bildar bolag för att utbilda och anställa arbetslösa, se de får utföra viktiga uppgifter som leder till jobb.
Kompetensförsörjning är en viktig del för Jobbkommissionen. Även om mycket jobb återstår i Jobbkommission kan det vara början på att många fler nästa år kan fira en midsommar som anställda med lön och arbetskamrater. Glad Midsommar!