Flaggor i Sölvesborg är bara början

Politik2019-09-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

SD, M och KD-styrda Sölvesborg har hamnat i blickpunkten den senaste veckan. Inte för att Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon (SD) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, utan för att kommunen tagit ett antal kontroversiella beslut. ”Utmanande samtidskonst” ska inte längre ha en plats i kommunen. Man vill istället satsa på ”tidlös klassisk konst”. Politisk styrning av konst är inget nytt men det är ett varningstecken. Känns tongångarna igen från ett visst land för cirka 90 år sedan? 

I totalitära stater har konst och kultur varit bland det första man velat likrikta. Bokbål och förbud av viss konst har snart följts av flera restriktioner i syfte att framhålla sin egen glorifierade politik. Att detta är sanktionerat från partiledningen och pojkvännen Jimmie kan man ganska säkert utgå ifrån. Vad vi ser här är bara början på en vilja till totalitär stat och det borde avskräcka SD-väljare, men tyvärr verkar merparten av dem anse att det är bra beslut. Resten blundar och har bara stoppad invandring på näthinnan.

Och det räckte inte med konsten. Man beslutade att förbjuda Regnbågsflaggan på kommunens flaggstänger. När då Benjamin Dousa, Moderata Ungdomsförbundets ordförande, gick in på kommunhuset för att symboliskt överlämna en Regnbågsflagga till det moderata kommunalrådet Paul Andersson, som för övrigt stod bakom flaggförbudet, kallade kommunledningen det för ”otrevligt besök” och beslöt att kalla in ordningsvakter. Man tar sig för pannan, hur kan en flagga vara så otrevlig att man måste kalla in ordningsvakter? Nu ville man förstås ta billiga poäng och i bästa offerkoftanda se sig som den hotade, men det lyste igenom ganska klart för de flesta av oss att man ville skyla över sitt eget beslut.

I Opinion i SVT i torsdags debatterade en SD-are för varför man förbjudit flaggan. Pride är politisk, vänster, exkluderande med mera, var hans argument. Det hjälpte inte att motdebattören förklarade att flaggan existerat långt för Pride och symboliserar fred och allas lika värde. Att SD som parti inte är populära i Pride har så klart att göra med att de hotat och hatat det som Pride står för. Man tar inte gärna med sin egen fiende i en förening.

Men om nu SD, M och KD i Sölvesborg menar att Regnbågsflaggan kapats av en obestämd vänster som styr Pride, hur kan man då inte också anse att SD och rasister kapat den svenska flaggan som de ohämmat viftar med? Då måste den också vara politisk för den yttersta högern och bannlysas från Sölvesborgs flaggstänger. Eller hur?