Miljöpartiet är känt för att sätta upp stora, närmast utopiska mål som politiken ska se till att ordna.
Det är förståeligt att MP väljer att sätta press inför valet till Europaparlamentet den 25 maj, då partiet liksom de andra intressepartierna går starkt framåt i opinionsmätningarna. Den miljöpartistiska frammarschen borde dock få partiledare Stefan Löfven (S) att oroa sig inför riksdagsvalet i september. Att den forne metallordföranden skulle komma att få det svårt att mötas i fråga om energiförsörjningen med språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson råder det ingen tvekan om.
I torsdags presenterade MP:s toppkandidater till Europaparlamentet, Isabella Lövin och Peter Eriksson, ett av sina viktigaste löften inför den kommande mandatperioden, nämligen att förbjuda kolkraften. Partiets vision är att det ska vara förbjudet att använda sig av kolkraft från och med 2030. Förutom detta har MP föga förvånande för avsikt att EU ska lägga ett större fokus på just miljöfrågor. Detta ska ske genom införandet av en energiunion liksom ett klimatpolitiskt ramverk, något som tros kunna inspirera andra länder. Vad gäller det klimatpolitiska ramverket så är det svenska miljöpartiet överens med sin gröna grupp i Europaparlamentet.
Det är visserligen sympatiskt att partiet vill få ett stopp på kolkraften, något som förmodligen kan få gehör hos många väljare, även de som inte röstar miljöpartistiskt. Kolkraften är en av de smutsigaste energikällorna som för närvarande används och bör ersättas av mer hållbara energikällor.
Det är dock inte endast kolkraften som Miljöpartiet vill se ett slut på, som bekant vill partiet även avveckla kärnkraften, vilket ska ske genom en avveckling av två reaktorer redan de närmsta åren.
Att just börja avveckla kärnkraft var ett beslut som den tyska regeringen fattade 2011, vilket fick till följd att fyra kärnkraftverk stängdes, något som fick svenska miljöpartister att jubla. Målet var att inom tio år ersätta kärnkraften med sol, vind och biomassa. Det fanns många varnande röster för att den förnybara energin inte skulle kunna kompensera den avvecklade kärnkraften. Som ett resultat av avvecklingen ökade kolkraften i Tyskland och nya kolkraftverk fortfarande byggs fortfarande. Som om inte detta vore nog köper Tyskland även in rysk gas för att ordna landets energiförsörjning.
MP vill varken se kol- eller kärnkraft, utan förnybar energi så fort som möjligt och överallt. Hur det skulle genomföras utan att kraftigt höja energipriserna för vanliga medborgare och äventyra den svenska och europeiska arbetsmarknaden liksom kraftigt försvåra tillväxten är dock ett mysterium. Å andra sidan brukar inte MP prioritera tillväxt och arbete, utan drivs snarare av sin gröna dröm.
Om man ser till de exempel som redan finns och funderar över vilka konsekvenser dessa förslag skulle få för Sverige blir de utopiska visionerna snabbt fläckade.