Finns ny teknik?

Många stora kryssningsfartyg drivs av elmotorer, som minskar bränslekostnaderna och miljöutsläppen med 15-20 procent. Eldrivna fartyg borde användas i Gotandstrafiken också!

Många stora kryssningsfartyg drivs av elmotorer, som minskar bränslekostnaderna och miljöutsläppen med 15-20 procent. Eldrivna fartyg borde användas i Gotandstrafiken också!

Foto: Wlfredo Lee

Politik2012-02-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför alla hot om försämringar av Gotlandstrafiken på grund av miljökrav och allt dyrare bränsle, så diskuteras ibland vad teknikutvecklingen kan göra för att rädda en bra trafik för Gotland.

Gotlandsbolaget sitter fast i gas, det vill säga flytande fossilgas, LNG, och när tekniken finns om 20 år, så hoppas de på vätgasdrivna båtar. Men det finns redan sedan länge en annan teknik, som många olika typer av fartyg använder och det är eldrivna motorer.

Halvsvenska ABB har sedan 1990-talet utvecklat eldrivna fartygsmotorer, som sitter under båten där bak och kan även svänga båten. Motorerna får elström från en dieseldriven generator. Denna teknik har utvecklats genom åren och kan nu också kopplas ihop med LNG och solceller för att få fram elen.

Fördelen med ABB:s Azipod-system är att det blir betydligt energisnålare än den konventionella driften med av bunkerolja drivna motorer. Dessutom drivs elmotorerna så snålt, så miljöutsläppen blir mindre. Åtskilliga hundratal fartyg av olika storlekar och snabbheter världen över, använder denna teknik och det sparar bränslekostnader med 15-20 procent och det minskar utsläppen med cirka 15-20 procent.

Det skulle kunna vara en övergångsteknik, som har kommit mycket längre än LNG, som ju kräver ett lagmässigt regelverk och mycket teknikutveckling. ABB:s eldrivna fartyg finns redan och tekniken bara förfinas och utvecklas hela tiden. Med tanke på att Gotland ligger i topp i landet med soltimmar och batteritekniken utvecklas snabbt, så vore eldrivna snabbfärjor ett bra alternativ till främst dagens dyra och miljöförstörande snabbfärjor.

Jag tycker Trafikverket borde kräva att det rederi som ska köra Gotlandstrafiken ska sänka bränslekostnaderna och miljöutsläppen med minst 20 procent de första 10 åren. Därefter lär teknikutveckling hitta ännu bättre lösningar.

Kan isbrytare och världens största lyxkryssare Oasis of the Seas drivas med elmotorer, borde Gotlandstrafikens snabbfärjor kunna drivas med elmotorer. Med 20 procent lägre bränslekostnader och 20 procent lägre miljöutsläpp.