Finns lägre fraktpris?

Ska marknaden eller skattebetalarna betala för att öns näringsliv ska ha konkurrensneutrala fraktpriser? Eller finns någon annan metod?

Ska marknaden eller skattebetalarna betala för att öns näringsliv ska ha konkurrensneutrala fraktpriser? Eller finns någon annan metod?

Foto: Håkan Ericsson

Politik2011-10-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I komplicerade frågor finns sällan någon enkel lösning. Det gäller regionens IT-lösningar och det gäller de gotländska fraktpriserna.

I ett antal ledare har jag diskuterat vägar att sänka eller i alla fall inte höja fraktpriserna, som det gotländska näringslivet och medborgarna får betala för att skicka och få varor från fastlandet. 80 procent av fraktpriset på färjorna står speditionsfirmorna för och bara 20 procent beror på rederiets avtal med staten.

Det handlar ju inte bara om att frakta varorna från Visby till fastlandet. Det kunden köper, är också en linjetrafik till olika ställen i Sverige eller kanske utlandet. För det krävs en linjetrafik, med omlastningscentraler och en kedja av transporter, så jag inom en eller två dagar kan få en reservdel till min bil eller liknande. Det är kostnaden för att bygga upp och upprätthålla denna linjetrafik, som gör att speditionsfirmorna måste ta ut ett så högt pris för frakterna. Och de tar ut direkt av kunden en prishöjning på båten på grund av oljeprishöjningen.

Fyra speditionsfirmor får ta ut Gotlandstillägget på alla frakter i landet, 0,4 procent av fraktpriset. Dessa pengar läggs i en penningkista och blir en del av det pris de betalar till den åkare som utför frakterna. Om Gotlandstillägget tas bort kommer priset att höjas för fraktkunden och det ger alltså höjda fraktpriser för kunderna på Gotland. De som har dyra varor klarar det bättre än de som har lågprisvaror, som mycket inom livsmedelssektorn. Livsmedelssektorn är fraktpriskänsligare än de med högt förädlingsvärde och pris.

Tar man bort det av marknaden, alla landets fraktköpare, betalade Gotlandstillägget så höjs fraktpriserna för öns näringsliv. Antingen behåller man Gotlandstillägget eller höjer det för att säkra konkurrensneutrala fraktpriser för öns näringsliv. Eller också får skattebetalarna gå in med 100 miljoner kronor per år ytterligare, utöver det som de redan lägger på Gotlandstrafiken.

Den stora frågan blir alltså: Ska marknaden eller skattebetalarna betala för att öns näringsliv ska ha konkurrensneutrala fraktpriser? Eller finns någon annan metod?