Finns inga snabba klipp

Billigare skolskjuts och färre skolor. Så måste skolan spara efter skattesänkarpolitiken.

Billigare skolskjuts och färre skolor. Så måste skolan spara efter skattesänkarpolitiken.

Foto: Frilans

Politik2011-11-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är ekonomin så dålig att skolskjutsarna måste bli som de var på 50-talet, undrade Kerstin Kalström (C) på måndagens fullmäktige. Det är frestande att säga ja, men riktigt så illa är det väl inte. Men att det är jättetufft, det står alldeles klart.

Många kommer att beröras när regionen av ekonomiska skäl tvingas skära kostnader i all den välfärdsservice, som vi är vana vid att ha, men som nu inte kan fortsätta vara som den är, för att det inte finns pengar till det.

Och återigen, 90 procent av regionens budget går till sjukvård, skola och omsorg. Det räcker alltså inte att spara på politikernas löner eller ta bort tjänstemän. Och privatiseringar blir inte billigare, som regel. Det kan ibland bli det, men det är inget universalmedel för att sänka kostnader.

Därför måste exempelvis skolskjutsorganisationen göras billigare, vilket sker genom en upphandling som de borgerliga påbörjade och som de rödgröna med Brittis Benzler (V) får genomföra. Det spar pengar, som istället kan läggas på undervisning för barnen.

Allvaret i det ekonomiska läget förstärks också av de sparförlag som barn- och utbildningsnämnden igår la om vilka skolor som ska vara kvar på ön. Det är ett förslag som ska diskuteras och allt blir sannolikt inte genomfört. Men det mesta måste nog genomföras för att klara ekonomin och kunna ge alla barn en bra undervisning. Ändringen av skolorganisationen är ingen snabb process och det får det inte vara. Skolan har en bra tradition med att processa sina stora förändringar med föräldrar och medborgare innan beslut. Så kommer att ske också nu.

Besparingar inom skolan, sjukvården, sociala och tekniska nämnden ger inga snabba klipp. Beslut om besparingar leder ofta inte till resultat förrän efter ett år, om det handlar om uppsägningar. Före beslut bör det vara en demokratisk process, så att besluten så långt möjligt kan förankras så brett som möjligt.

Likväl kommer politikerna att tvingas ta många impopulära beslut för att få ekonomin i balans. Det är skattesänkningarnas baksida, sämre välfärd. I denna demokratiska gärning hoppas jag att de rödgröna inte kommer att stå ensamma. Utan att de borgerliga också tar sitt ansvar för skattesänkarpolitiken.