Finanskrisen tär på Monas kapital

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2008-11-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tänk att man skulle få uppleva att man nu ser fram mot varje ny opinionsmätning med en viss förväntan. Helgens mätning från Synovate indikerar att socialdemokraterna blivit av med 340 000 väljare sedan närmast föregående mätning.

Det nya läget kan uttryckas på flera sätt. Avståndet mellan blocken minskade med 7,2 procentenheter. Moderaterna ligger nu i nivå med valresultatet 2006. Alliansen är nu större än socialdemokraterna. Och som grädde på moset fick sverigedemokraterna bara 2,3 procent. Jag har tänkt skaffa och läsa Stieg Larssons bok om sverigedemokraterna. (Utgiven 2001 tillsammans med Mikael Ekman: "Sverigedemokraterna : den nationella rörelsen"). Det är fortfarande en bra idé. Men plötsligt verkar risken för att det välfärdspopulistiska och invandrarfientliga partiet skall ta sig in i riksdagen inte lika överhängande. Jag antar att finanskrisen, så längre regeringen förmår hantera den (och inger förtroende när den gör det), övertygar fler om att använda sin röst mer produktivt än som en missnöjesyttring och ett tjuvnyp på etablissemanget.

Det är mycket kvar. Vänsterblocket är fortfarande nästan tolv procent större än alliansen. Men när mer än en tredje av differensen kan försvinna på bara en månad så är det uppenbart att Alliansen fortfarande har chansen i valet 2010. Till Dagens Nyheter sade Synovates Nicklas Källebring:
- Det här är den mest dramatiska omsvängning jag sett på en enda månad under 15 års arbete med opinionsmätningar.

Troligen förklarar finanskrisen inte bara sverigedemokraternas tillbakagång, utan även socialdemokraternas. Varför tär krisen på socialdemokraternas förtroendekapital? De misslyckades med att leverera någon egen politik för att möta krisen. Däremot lyckades Mona Sahlin på ett omdömeslöst sätt mitt i krisen stöka till det i regeringsfrågan. Vem får leka med vem efter valet 2010? Det är därför partiet nu läcker åt två håll, åt både vänster och höger.

Mona Sahlin befinner sig i en besvärlig sits. Skall hon i kristid ingå i nära samarbete, syftande till regeringssamarbete, med ett parti som är dokumenterat och konsekvent oansvarigt i ekonomiska frågor? Vilket gör henne till ett mindre roligt val som statsminister för många väljare. Eller skall hon hålla vänsterpartiet på avstånd och alienera många inom sitt eget parti? Vilket kommer att göra hennes vänsterflygel sårbar för angrepp från just vänsterpartiet. Och det krymper den parlamentariska basen för en eventuell Sahlin-regering. Redan i dag, om ett valresultat motsvarade Synovates mätning, skulle vänsterpartiet och Lars Ohly bli vågmästare.