Finansdepartementet: Bäst och smartast?
Erik Thedéen, finansmarknadsministerns nye statssekreterare.Foto: Magnus Neideman/SCANPIX
Foto: Magnus Neideman / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Börsen flyttar i år även in på finansdepartementet. Den nya finansmarknadsministern Peter Norman med bakgrund från sjunde AP-fonden har redan gjort sig hemstad. I tisdags kom nyheten om rekryteringen av Stockholmsbörsens vd Erik Thedéen som statssekreterare hos Norman.
Intressant är att trojkan på finansdepartementet, Borg, Norman och Thedéen, kommer ifrån näringslivet. "The best and the brightest" kallades de personer från näringsliv och akademisk sfär som president Kennedy tog in i sin regering. Kanske Reinfeldt gjort något liknade?
Det är delvis en reaktion på tidigare regeringar. Efter tio år med förra regeringen som värderade svågerpolitik över kompetens, är det bra att ha en statsminister som premierar meriter.
De kommer till regeringen med ny kompetens på ett område som är centralt, den finansiella utvecklingen i landet och världen. Både nye finansministern och statssekreteraren har stora insikter om finansmarknaden och kraven på ekonomin.
Trots att Norman och Thedéen blir viktiga och centrala delar i regeringen är de i grunden inga politiker, snarare principfasta ämbetsmän och akademiker. Samtidigt kan brist på politisk fingertoppskänsla bli ett problem i det politiska spelet.
I en intervju med Dagens Industri talade Norman om att granska bankerna och stå på konsumentens sida, pekade kritiskt på dolda avgifter och flagade för att det kan krävas regleringar om bankerna inte hörsammar kritiken. Den folkliga populismen mot bankerna som Borg gjort sig känd för fortsätter. Dock var beskeden kring de statliga företag avvaktande och Norman ville inte lova att försäljning sker under mandatperioden. "Det får ta den tid det tar", var svaret.
Statssekreterare Thedéen, med ansvar för de statliga bolagen, blev också intervjuad i DI. "Skattebetalarnas väl och ve måste gå före allt", svarade han på frågor om det statliga ägandet och gav försiktiga bud om försäljningar men aviserade att han vill se SBAB på börsen.
Det vore bra för framtiden om finansmarknadsministern och hans statssekreterare kunde komma överens om en tydlig gemensam linje i frågan om försäljningar av det statliga ägandet.
Regeringen har förutskickat att Teliasonera, Nordea och SBAB står på försäljningslistan. Det är bra och bör ske under mandatperiodens början. Det finns egentligen ingen anledning att behålla statens ägande i andra företag som LKAB eller Vattenfall heller, men där sätter regeringen tyvärr stopp.
En bra handling vore om staten säljer sina andelar i flera av de statliga bolagen och betalar tillbaka på statsskulden och till skattebetalarna. Det är att värna om både sunda statsfinanser och glada skattebetalare.