Fina siffror för energi och klimat

Politik2014-02-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Kanske var det en slump att det var landshövdingen och inte Åke Svensson som inledde med att berätta om Sveriges och Gotlands framgångar inom energiområdet när det i går var avstämningsmöte kring hur det går med den gotländska vindkraftsutbyggnaden. Man kan nog utgå från att Åke hade velat presentera de fina siffrorna om de blivit verklighet tack vare en S-regering.

Verkligheten bakom de rödgröna politiska dimriåderna om en misslyckad klimatpolitik talar sitt tydliga språk och är verkligen inget att skämmas för.

De mål som EU-kommissionen satt upp för 2020 har Sverige redan nått, både vad gäller andelen förnybar energi och andelen förnybart bränsle i transportsektorn. Vi har i dag 51 procent förnybar energi och 12 procent inom transportsektorn. Nu ska målen sättas för 2030 och förhoppningsvis kan Sverige fortsätta att ligga i framkant även om det blir maktskifte i Rosenbad i höst.

Vi vet att Socialdemokraterna anser att regeringens energi- och klimatpolitik är ”misslyckad” men deras egen väg mot framgång är högst oklar.

För Gotlands del är utvecklingen av framför allt vindkraft mycket god och ett tag såg det ut som om även de framtida hindren var lösta genom beslut om den nya kabeln samt att man löst problemen med krockande intressen med Försvarsmakten.

Men så kom örnen.

Innebär mer vindkraft ett hinder mot örnpopulationen? Ja, hävdar vissa men vindkraftssamordnaren Lars Thomsson kunde i går visa statistik från 1980 till i dag som visar att under dessa drygt 30 år har av 64 funna örnar, 27 dött av elledningar, 5 av vindkraft och 32 av andra/okända orsaker. Siffrorna kommer från Stellan Hedgren som i 30 års tid ringmärkt och studerat örnpopulationen på Gotland.

Vindkraften har alla förutsättningar att utvecklas så att det gemensamma målet för Gotland nås, vilket innebär en fördubbling av dagens läge. Motståndet är litet men envist men det som talar för vindkraft väger så oerhört mycket tyngre.

I alla fall för alla som anser att klimatförändringarna är ett reellt hot.

Med tanke på konsekvenserna av en temperaturhöjning på bara några grader krävs eftertanke i varje beslut som tas om hur klimatet påverkas.

Mer vindkraft är i det perspektivet ett givet val men självklart inte den enda lösningen. Framför allt gäller det att ta steg framåt istället för att bara prata eller drömma om ett samhälle från en gången tid.