Fildelningsfråga är ännu inte löst

Politik2008-11-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag går för lite på bio nuförtiden (det beror INTE på att jag laddar hem filmer över nätet). Och jag ser helst inte skräckfilm om jag kan undvika det. Ändå är det en skräckis som fått mig att fundera om det inte är dags att göra ett återbesök i biosalongen. Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists vampyrberättelse Låt den rätte komma in har väckt min nyfikenhet.

I går skrev Tomas Alfredsson (och filmens producenter) brev till Alliansledarna. Filmen distribueras i 50 länder. Den har fått priser över hela världen. Ändå är det inte säkert att den ens går ihop sig. För strax efter premiären gick det att ladda hem filmen från fildelningssajter på nätet. Vem traskar genom slask och snö och betalar uppåt en hundring för att se en film som man kan ladda hem till stugvärmen alldeles gratis? Tack och lov gör somliga faktiskt fortfarande det. Men långtifrån alla. Männen bakom Låt den rätte komma in skriver till partiledarna:
"Om detta tillstånd fortsätter, kommer vi inte att kunna försörja oss på vårt arbete. Vi får byta jobb, eller flytta härifrån. I förlängningen - inga filer att dela.
Vi undrar varför vi inte åtnjuter samma rättsliga skydd som övriga delar av näringslivet och varför ni som är partiledare och ministrar inte öppet tar ställning för att skydda upphovsrätten?"


Skaparnas frustration är begriplig och befogad. De som låter sin kreativitet ta sig uttryck som lätt låter sig distribueras i digital form blir bestulna varje dag. Och i längden är det ett problem för oss alla. Vem skall investera tid och pengar i det vi faktiskt vill se och höra när ingen längre vill betala för sig?

Samtidigt brottas regeringen med den så kallade Ipred-lagen. Den skall stärka upphovsrättens ställning i Sverige, är det tänkt. Egentligen skulle regeringen lagt ett lagförslag i dag. Men så lär det inte bli. Av goda skäl är man orolig för en repris av det som hände med FRA-debatten, när regeringen pressade än dålig lag genom riksdagen.
Är Ipred-lagen, i sin senast version, lika dålig som FRA-lagen? Nja, den har i alla fall oaptitliga inslag som är riskerar rättssäkerheten och innebär intrång i integriteten.
Är fildelningen ett problem? Ja. Är det därför befogat att hals över huvud ruscha ny lagstiftning genom riksdagen utan att man har konsekvenserna klara för sig? Nej.

Kanske är slaget redan förlorat. Kanske är det som fildelningsdebattören Oscar Swartz skriver på sin blogg:
"Digital exemplarförsäljning av kultur är i nätsamhället DÖD som huvudsaklig intäktsmodell".
I väntan på nästa affärsmodell (som jag verkligen hoppas kommer): är det verkligen klokt att släppa loss de multinationella jättarna i en klappjakt på svenska tonåringar?