Fikar vi inte efter ett gott företagsklimat?

Hyresfråga. Hur stort ska pålägget vara?Foto: Bertil Ericson/scanpix

Hyresfråga. Hur stort ska pålägget vara?Foto: Bertil Ericson/scanpix

Foto: BERTIL ERICSON

Politik2011-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tack för kaffet! I fredagens GA uppmärksammades kaféet Köketts hyresavtal med kommunen. Men det är klart att det smakar lite bittert av garvsyra för konkurrenterna, om de upplever att ett kafé behandlas förmånligt av Region Gotland. Kaffebröd är levebröd för somliga.

Förhoppningsvis kan åtminstone en tveksamhet åtgärdas av regeringen.

Inte så att regeringen intresserar sig för denna lokala konflikt, men om Anders Borg skrider till verket och sänker restaurangmomsen ner till matmomsens nivå, så spelar det sedan ingen roll om det räknas som hämtfika eller på-plats-fika. Det blir samma pris och samma skatt.

Kökett är inte det enda exemplet på hur Regionens fastighetsinnehav och hyressättning påverkat restaurangbranschen. En annan aktör med särställning är Wisby strand, kongresshallen. Det var väl inte tänkt att det främst skulle bli ett lokalt nöjesetablissemang. Men nog har jag en känsla av att det är just till den publiken som man i hög grad vänder sig. Och Regionen, som får en omsättningsbaserad hyra, har inget intresse av dra i tyglarna. De som har anledning är däremot andra krögare.

Ett gott företagsklimat innebär inte bara att företag ska behandlas väl, utan att det ska behandlas lika. Särbehandling föder missnöje. Och de negativa känslorna färgar naturligtvis av sig på en företagares hela uppfattning om hur det är att verka på Gotland.

Därför är det oerhört viktigt att Region Gotland blir mindre spelare och mer domare på plan. Och när regionen säljer eller hyr ut fastigheter är det nödvändigt att man ser till att få ut rätt pris på en öppen marknad. Varje "läglighetsaffär" blir en olägenhet.