Fiasko hotar det brittiska EU-ordförandeskapet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Storbritanniens premiärminister Tony Blair har haft ambitionen att med detta informella toppmöte ge tillfälle till ett fritt och informellt samtal mellan regeringscheferna i EU om Europa och den sociala modellen.
Förkortat EU-toppmöte
Mötet har dock krympts från två dagar till en. Det blir heller ingen middag med småprat vid brasan i Henrik VIII:s slott Hampton Court utanför London. Detta sedan den franske presidenten Jacques Chirac meddelade, att han inte ville sova över.
Temat för toppmötet har vidgats och tonvikten läggs vid globaliseringen. Syftet med mötet förefaller mest vara att skapa en god stämning bland EU:s ledare för att man i december ska kunna komma överens om den framtida långtidsbudgeten.
En sådan överenskommelse vore en verklig fjäder i hatten och skulle rädda det brittiska EU-ordförandeskapet, som nu hotas av ett fiasko, eftersom alltför lite hänt under deras EU-halvår.
Europafacket varnar
Dessutom är Europafackets ledning på krigsstigen mot EU och varnar för konsekvenserna om den sociala modellen inte värnas.
- Europas löntagare vänder EU ryggen om inte den sociala modellen värnas, har Europafackets generalsekreterare John Monks sagt.
I ett brev till EU:s ordförande, den brittiske premiärministern Tony Blair, tar han också upp Vaxholmskonflikten, det vill säga svenska fackens kamp för att svenska kollektivavtal ska gälla för jobb som utförs i Sverige också av utländska entreprenörer.
"Om EU bara blir en inre marknad, utan social dimension då kommer löntagarna att svara med att kräva skydd för sina nationella arbetsmarknader. Det blir det logiska svaret", sade EuropaJohn Monks i Bryssel häromdagen.
- Det är inget hot, men en varning om vad som kan hända om inte toppmötet nästa vecka kan visa att man står fast vid ett socialt Europa, sa han.
Vaxholmskonflikten
Han tog som exempel upp Vaxholmskonflikten och konsekvenserna av om EG-domstolen skulle gå emot fackets rätt att skydda sina rättigheter och vidta stridsåtgärder.
- Då blir reaktionen mycket fientlig från fackföreningsrörelsen och många andra, konstaterade John Monks från Europafacket.
Men i grunden är Europafackets bidrag till toppmötet annars positivt, betonade han. Europafacket föreslår ett sjupunktsprogram för att få fart på den ekonomiska tillväxten.
- Social trygghet står inte i motsats till tillväxt och konkurrenskraft, utan är tvärtom en förutsättning för att Europa ska hävda sig i den globala ekonomin, framhöll han.