Feminismen som kan rädda liv

Politik2013-03-07 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I morgon är det den internationella kvinnodagen. I Sverige misshandlas kvinnor till döds varje år av män. I ett internationellt perspektiv är problemen ännu större, tusentals kvinnor dör varje år eftersom de nekas rätt att bestämma över sin egen kropp.

Nedslående statistik

Mäns våld mot kvinnor är ett av de största problemen i samhället. Statistiken är nedslående. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, gjordes år 2011 27 972 polisanmälningar av våld mot kvinnor. I 85 procent av fallen var den misstänkta en man, i 45 procent av fallen kände kvinnan gärningsmannen. I genomsnitt misshandlas 17 kvinnor till döds av en man varje år.

Samma år gjordes 17 100 polisanmälningar om våldtäkter, i 98 procent av fallen var den misstänkta en man och bara åtta procent av anmälningarna leder till åtal. Tyvärr är denna statistik bara toppen av ett isberg. Enligt BRÅ polisanmäls uppskattningsvis bara 1/5 av våldet mot kvinnor och endast 23 procent av våldtäkterna.

Många av de kvinnor som behöver hjälp vänder sig till kvinnojourerna ute i landet. Här kan de få stöd och ett skyddat boende. Tyvärr går många kvinnojourer på knäna ekonomiskt vilket leder till att de inte kan erbjuda skydd till kvinnor som tagit med sig barnen och flytt undan våldet från sina män. Trycket på både kvinnojourer ökar, men allra mest ökar det på tjejjourerna.

De stöttar tjejer genom samtal över telefon, mail och chatt. Samtalen handlar ofta om våld, övergrepp, ätstörningar. Mest ökar samtalen om psykisk ohälsa. Det händer att tjejer ringer in med självmordstankar, det har till och med hänt att de ringer in under pågående självmordsförsök.

När uppfylls löftet?

Ofta är tjejjouren de första tjejerna vänder sig till för att prata. Samtidigt som behoven växer minskade stödet till tjejjourerna kraftigt under 2011. I statsminister Fredrik Reinfeldts (M) jultal 2011 lovade han mer pengar till kvinnojourerna. Men fortfarande inte blivit några mer pengar. Många kvinnojourers ekonomi är osäker och det ger en osäkerhet både i verksamheten och till de kvinnor som söker stöd.

Tjej- och kvinnojourer utför ett mycket viktigt arbete men för att komma till rätta med grunden för problemen måste vi gå djupare. Män utövar våld mot kvinnor därför att de vill ha kontroll och makt över kvinnor. Det är ett resultat av en patriarkal struktur.

För att komma till rätta med problemen måste mäns syn på kvinnor förändras, och det arbetet måste börja redan i skolan.

Illegala aborter

I ett internationellt perspektiv dör uppskattningsvis 68 000 kvinnor varje år till följd av illegala aborter, enligt WHO. I Sverige är striden om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp vunnen, internationellt sett finns mycket kvar att göra.

Det är feminister som drivit igenom frågan om rätten till abort i Sverige, som nu driver den internationellt och som arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Nu är det dags att feministerna får sitt erkännande. Feminism räddar liv!

Det vet vi, det vet också Fredrik Reinfeldt. Nu är det dags att agera. I ett första steg borde Reinfeldt hålla sitt eget löfte och ge kvinnojourerna mer resurser.