Aldrig tidigare har debatten om kvinnors och mäns olikheter och skilda förutsättningar i livet varit så stor som den är nu. Aldrig i historien har det patriarkala samhället uppmärksammats och diskuteras så mycket som nu, med full rätt.
I alla tider har det alltid varit män som har format, influerat och styrt samhället. Det har alltid varit en majoritet av män som blivit priviligerade, belönade, hyllade, berömda, ihågkomna och inskrivna i historieböckerna, oftast som en mycket god och framgångsrik person.
Självklar famjiljeförsörjare
I alla tider har det alltid varit en självklarhet att det var männen som skulle försörja familjen, gå till jobbet tidigt på morgonen med sin goda hustru vinkandes med en näsduk i dörren bakom sig och sedan komma hem sent på kvällen, helt slut och kräva både det ena och det andra av frun.
Frun, men även i kvinnan allmänt, har stått hemma vid spisen och gjort allt nödvändigt hushållsarbete. Tvättat, städat, diskat, lagat mat och tagit hand om barnen. Ibland nästan allihop på en gång höll jag på att säga.
Men det har kvinnan funnit sig i. Hon har fått acceptera att mannen haft det enklare än hon och hon har fått utstå misshandel och i värsta fall våldtäkt. Skilsmässa fanns inte på kartan och att ens tala om det när man väl var gifta var nästintill syndigt och otroligt provocerande.
Det var en historisk tillbakablick. Hur ser det då ut idag? Ja, inte på samma sätt i alla fall, tack gode Gud. Som tur är har utveckligen kommit en bit. Men inte tillräckligt långt alls.
Kvinnor jobbar gratis
Ta arbetsmarknaden i Sverige som exempel. Idag är det fortfarande så att män tjänar i snitt 3,6 miljoner kronor mer än kvinnor under ett arbetsliv. Idag är det fortfarande så att kvinnor under en vanlig arbetsdag 8-17 tjänar sin lön fram till klockan 15.52 och därefter jobbar gratis medan män tjänar fullt ut.
Förra året var det fortfarande kvinnorna som stod för det största uttaget av föräldraförsäkringen, 75,6 procent enligt försäkringskassan.
Lite kort och koncist kan man säga att en manlig lastbilschuafför som kör mellan Stockholm och Göteborg tjänar mer än en kvinnlig chaufför som kör exakt samma sträcka. Är det rimligt?
Den 24 oktober skrev Filippa Åkerman, bloggare bakom Feministbloggen, på SVT Debatt om idén med manliga p-piller eftersom det alltid är kvinnor som får ta smällen i vanliga fall. Idén är genomförd, preparatet har tagit fram, testats och biverkningarna har bedömts.
Ingen marknad för manligt piller
Men läkemedelsföretagen vill inte lansera dessa med motiveringen att läkemedelsindustrin inte tror att någon kommer köpa dem. Det finns ingen marknad och därmed är det ingen mening att producera och tillverka läkemedlet. Detta trots att forskare vid Colombia university och världshälsoorganisationen bedömt att riskerna och biverkningarna med p-piller är mindre för män än för kvinnor.
Vi måste uppnå ett jämställt liv om vi ska kunna kalla oss världens mest jämställda land. Första steget är maktskifte i Rosenbad 2014 och ett fortsatt röd-grönt Gotland, för som SSU Gotlands motto lyder:
En röd ö i ett blått hav.