Frågan om genmodifierade grödor - GMO - är åter aktuell och nu handlar det om potatis. Enligt lantbrukstidningen ATL avser kemijätten BASF bedriva utsädesodlingar med den genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora i Norrbotten. Detta har väckt starka protester och Greenpeace har genom olika aktioner försökt stoppa projektet. Samtidigt har också livsmedelsföretag, kommuner och landsting uppmanat BASF att inte genomföra odlingen.
- På grund av regionens läge och klimat lämpar det sig bra för odling av ekologiska livsmedel här så vi har varit motståndare till det här från allra första början, säger Per Holmqvist på Nordansmak till ATL. Nordsmak är ett företag som handlar med närproducerade och ekologiska livsmedel. Men inga aktioner eller skrivelser verkar bita på kemijätten, vars representanter förklarar att odlingen ska genomföras och påpekar att det sker helt lagligt.
GMO-frågan är ingalunda ny, utan den har debatterats under många år. Men då mest i producentledet, alltså internt bland jordbrukarna. Nu börjar också konsumenterna komma in på debattarenan och det är bra, för det är just denna grupp som egentligen är mest berörd av frågan. För med tanke på det ökade intresset för ekologiska mervärdesprodukter är det bara att beklaga att det hos vissa stora aktörer inom producentledet och dess organisationer finns en mycket positiv syn på GMO-frågan. Och visst är det konstigt att marknad och produktion aldrig riktig kan gå i takt.
Men ibland kan man skymta små ljusglimtar i den annars mörka kemi- och GMO-tunneln. Förra året minskade Europas odling av GMO-grödor med sju procent. Men det måste hända mer, för bara vetskapen om att det är kemiindustrin och tillverkarna av bekämpningsmedel som är de främsta pådrivarna för ett jordbruk med genmodifierade grödor borde få alla att inse att det bara finns ett svar och det är nej till GMO. Det finns inget mittemellan! Nu ligger bollen hos lantbrukarna och konsumenterna.