Fel på männen

Våldtäkter och grooming visar att det är fel på männen. Debatten borde handla om hur vi kan förändra männens felaktiga beteenden.

Våldtäkter och grooming visar att det är fel på männen. Debatten borde handla om hur vi kan förändra männens felaktiga beteenden.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Politik2011-11-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sexuella trakasserier, våldtäkter och sexuella inviter på nätet, så kallad grooming är inte ett kvinnoproblem. Det är ett mansproblem. Vad får killar och män att vara så gement dumma mot tjejer som de varit tillsammans med att de sprider nakenbilder på sina tjejer, när de gjort slut. Och vad är det som gått fel hos de män som sitter och jagar unga tjejer på chatsajter. Och lockar dem att visa sig nakna eller går ännu längre.

De män som jagar unga flickor via internet är i många fall redan kriminellt belastade. Det är alltså män som har en snedvriden syn på sig själv och sin sexualitet. Hur kan vi skydda tjejer och kvinnor mot sådana män? Ja, det bästa är väl att försöka få fast dem och sätta dem i terapi. Men går det att bota en pedofil? Därom tvista de lärde.

Däremot går det helt klar att lära om vanliga män, som har en syn på kvinnor att de är tillmötesgående boskap som bara är att ropa på.

I grunden är ju synsättet bakvänt, när så många ger så många råd till flickor och kvinnor hur de ska undvika grooming och våldtäkter. Problemet är ju hur vi först får de unga pojkarna och unga männen att självklart se på tjejer och kvinnor som jämställda och behandla dem med kärlek och respekt. Även om sexualdriften pockar hårt hos många unga grabbar, så är inte alla fantasier tillåtna och lagliga. Även om de får föreställningen från olika porrsajter att de flesta flickor är villiga till alla möjliga sorters sexuella aktiviteter, så stämmer det ju inte alls med verkligheten. Porrsajternas relationsmoral är inte den medmänskligt ömsinta och respektfulla.

Skolan kan göra mycket för att påverka killarnas sexualmoral. Liksom föräldrarna. Och idrottsrörelsen spelar en viktig roll. Kanske det är dags för ett sex- och samlevnadsprojekt som det vi hade på Gotland under 1970-talet. Då handlade det om att få ner abortsiffrorna bland yngre. Men det förändrade också sexualmoralen på ön.

Våldtäkter och grooming visar att det är fel på männen. Då måste insatser sättas in mot och för männen, så de slutar med grooming och våldtäkter. Debatten borde handla om hur vi kan förändra männens felaktiga beteenden.