Förra veckan presenterade Rädda Barnen siffrorna för barnfattigdomen på Gotland. Trenden går åt fel håll. Barnfattigdomen ökar.
Visserligen är siffrorna från 2009, men eftersom arbetslösheten och socialbidragskostnaderna har fortsatt att öka sedan 2009, så är det troligt att andelen fattiga familjer och barn har fortsatt att ökat på Gotland.
Det finns många skäl till att barnfattigdomen ökar. De grupper där barnfattigdomen ökar är ganska naturligt familjer med utlandsfödda föräldrar, ensamstående föräldrar och väldigt unga föräldrar. Alla dessa har svårigheter att få jobb och en lön som kan försörja familjen. Förutom arbetslöshet, deltidsjobb och jobbrelaterat, så kan det också handla om missbruk och olika sjukdomstillstånd eller handikapp.
Moderatregeringens nedrustning av insatserna för arbetslösa och sjuka har bidragit till att fler har blivit fattigare. Sämre a-kassa, sämre möjligheter att skaffa sig en utbildning som kan ge jobb och sämre insatser för missbrukare och handikappade, försvårar deras möjlighet att få någon form av jobb som ger en lön. Moderatregeringens politik går ut på att skylla arbetslösheten och barnfattigdomen på den enskilde. Är man fattig och arbetslös, så är det ens eget fel och inte samhällets ansvar, enligt moderatpolitikens logik.
Vi får vänta på en annan regeringspolitik till efter valet 2014. Det gäller verkligen för Socialdemokraterna att utforma en politisk strategi för att pressa ner barnfattigdomen. Till dess kan regionen agera inom de ramar som finns.
Lennart Petersson nämner några och jag vill fylla på med hur man i Nynäshamn jobbat med att förhindra att fattiga familjer blir vräkta från sina bostäder. Sker det, slår det mycket hårt mot barnen och deras möjligheter till en trygg uppväxt. Liksom att ge de många kvinnor som jobbar deltid, heltidsjobb.
Säkerligen lönar det sig samhällsekonomiskt för Gotland att regionen satsar några miljoner kronor på att ge fattiga familjer stöd, utbildning, praktikjobb, skyddade jobb, rehabilitering, svenskundervisning, skyddad arbetsplats och alla till buds stående individuellt anpassade åtgärder, som finns i regionens verktygslåda. Det krävs en genomtänkt handlingsplan från regionen för att utrota barnfattigdomen.