Fastlänningars vrede drabbar även Gotland
Hela panelen. Tommy Wahlgren bollade frågor mellan publiken och Maja Horwitz, Jan-Erik Rosengren och Per-Erling Evensen.foto: tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag frågar mig faktiskt varför det alls är dyrare nu än förra året. Oljepriserna är betydligt lägre i dag än för ett år sedan. Hur stor blir ökningen på biljettpriset om oljepriset återvänder till den nivå det hade när dieseln kostade runt 15 kronor litern?
Nå, gotlänningarna är inte lika ilskna på de nya priserna som de frekventa gotlandsresenärer som är skrivna på fastlandet. Det är begripligt. Gotlänningarnas biljettpriser har i och för sig diversifierats något (mellan vuxna, pensionärer, studerande och barn) men prissättningen är mycket snårigare (och högre) för fastlänningar.
Tyvärr gör detta att debatten inte blir lika intensiv som den borde vara. Hur skulle GA:s insändarsidor ha sett ut om gotlänningarna utsattes för samma prispolitik som fastlänningarna? Ändå ÄR ju faktiskt även gotlänningarna i hög grad påverkade av hur fastlänningarna upplever situationen. Om fastlandskunderna väljer att inte åka till Gotland så krymper antalet gästnätter, omsättningen i affärerna går ner och så vidare.
Jag blir mer och mer övertygad om att detta system med olika priser på färjorna för fastlänningar och gotlänningar är osunt på sikt. Det dämpar gotlänningarnas kritik mot priser som är skadliga för öns utveckling. Och hur påverkar det bilden av Gotland som en gästfri ö när biljettpriserna är så olika beroende på var man är skriven?
Vägpriser på färjorna, som riksdagspartierna talar så väl om när de inte anser sig behöva infria några löften, är inte ens gotlänningarna i närheten av. Men om en bilburen familj med två vuxna och två barn betalar 3 000 kronor för en tur- och returbiljett så blir det i runda slängar 150 kronor per mil. Vägpriser? Vilket fordon drar 13 liter per mil?
För övrigt var det mitt intryck att Destination Gotland ville diversifiera priserna mellan attraktiva och inte så eftersökta avgångar för att styra bokningarna och på så sätt kunna bereda plats för fler resenärer. Det är ett gott argument för att ha olika priser olika avgångar. Men är verkligen bokningsläget så här års så ansträngt att de eftersökta helgbåtarna skulle ha blivit överfulla om man inte höjt priserna rejält? Varför skall man betala extra höga priser för att åka med en halvfull båt?