Fartens kostnad?

Vad är viktigast för Gotland, farten eller priset på båtarna? Camparna har inte råd med Gotland längre. Vem ska betala farten?

Vad är viktigast för Gotland, farten eller priset på båtarna? Camparna har inte råd med Gotland längre. Vem ska betala farten?

Foto: Krister Nordin

Politik2012-03-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är säkert helt riktigt att flytande fossilgas, LNG, är miljövänligare än den olja som färjorna nu körs med.

Även om det finns en massa problem att lösa vad gäller lagar, regler, tankningsförfarande, ombyggnad eller nybyggnad av fartyg för att placera de stora LNG-tankarna i aktern och annat, så går det säkert att köra de gotländska färjorna på LNG om några år. I bästa fall redan 2017 eller några år senare, när alla problem är lösta.

De närmaste tio åren är nog LNG ett något bättre miljömässigt alternativ än oljan. LNG minskar utsläppen av kväveoxid med 90 procent, vilket är jättebra. Men jag är inte lika imponerad av de 20 procent i mindre koldioxidutsläpp, som Eva Nypelius i det "gröna" Centerpartiet tycks vara överlycklig över. Men det är klart det är 20 procent mindre än dagens olja. Med dagens fart.

Men så kommer vi till priset för bränslet, som i sin tur påverkar biljett- och fraktpriset. Gotlandsbolagets Jan-Erik Nilsson säger i GT den 23/2, att 2010 var gasen dyrare än oljan, under 2011 har priset mellan gas och olja blivit likvärdigt och nu ökar oljepriset och då blir gasen prismässigt intressantare. Men, om priset i princip är det samma på gas och olja och det går åt lika mycket bränsle till snabbfärjorna, så sjunker ju inte bränslekostnaderna och inte heller passagerarpriset. Däremot sjunker bränslekostnaderna vid sänkt fart och därmed kan passagerarpriset sänkas. Om inte staten tar det som en besparing.

Den springande punkten blir vem som ska betala för den höga farten. Resenärerna eller staten. Vi har sett effekten på priset när resenärerna och staten delar på prishöjningarna. Gotlands besöksnäring håller på att slås ut av prishöjningarna. Går det att minska kostnaderna för bränslet och hur påverkar ändrad fart och turtäthet Gotlands utveckling? Det är flera av dessa frågor som regionen har utrett och redovisar idag.

Eva Nypelius sjunger i kör med Gotlandsbolaget och talar inte om sänkta priser. Än så länge kräver de flesta politikerna på ön oförändrad fart och nuvarande standard. Men vem ska betala fartens kostnad? Ekonomiskt och miljömässigt. Resenärerna eller staten? Vad prioriterar gotlänningarna och vad säger regeringen?