LEDARE
I dag samlas 71 lokalpolitiker för att fatta beslut om olika saker som berör vårt gemensamma inom Region Gotland. Av dessa har fem politiken som heltidssyssla, alla de andra jobbar politiskt vid sidan om sina ordinarie arbeten. De har ingen lön för sitt politiska uppdrag men ersätts för förlorad arbetsinkomst när de är på möten. Inläsning av underlag inför möten sker på fritiden. Med det i åtanke blir debatten om politiker som skor sig och lever gott på andras bekostnad lite märklig. Visst förekommer det att politiker missbrukar sitt uppdrag men det utbredda politikerförakt som råder är ofta mycket orättvisande.
Däremot finns det många förtroendevalda som lever en synnerligen anonym tillvaro. De flesta känner nog till de allra mest aktiva politikerna i varje parti men många av de övriga cirka 60 ledamöterna är inte så kända. Och som väljare kan man inte påverka vilka namn som finns på listorna, det bestämmer självklart partierna själva.
Just därför tycker jag också att man som folkvald har ett ansvar att både berätta vad man gjort och vad man vill göra framöver. Här finns mycket att göra inom alla partier. Att räkna antal inlägg i debatten eller antal skrivna motioner är inte automatiskt en bra mätare på en politikers effektivitet eller aktivitet. Den bästa politikern är kanske den som är en nyckelperson i arbetet innan ett ärende ska debatteras inför beslut. En som ser hur man kan komma fram politiskt i olika frågor där många olika viljor ska samsas. Sånt arbete syns sällan för oss andra.
Förutom de 71 ledamöterna i fullmäktige finns det politiskt valda i nämnder och styrelser, totalt 240 personer om man räknar alla suppleanter.
I dag ska en motion om den politiska organisationen behandlas i fullmäktige. Det är moderaten Simon Härenstam som skrivit motionen vars syfte är att minska antalet politiker och effektivisera organisationen. Självklart är det, som han skriver i motionen, rimligt att även den politiska organisationen ses över för att hitta effektiviseringar när man kräver det av alla andra. En översyn är därför både bra och angelägen.
Men att minska på antalet politiker för sakens skull är ett populistiskt grepp som inte leder till nån effektivitet utan snarare försämrad demokrati.
Med det inte sagt att det inte finns marginaler att göra vissa förändringar.
Men den som tror att ett minskat antal politiker skulle leda till stora besparingar skulle bli besviken.