Även om hösten gjort sitt intåg är det fortfarande en tid kvar med grönska. Vet inte om den gångna sommaren varit speciellt prunkande, men faktum är att det vid många korsningar och utfarter är väldigt dålig sikt just på grund av skymmande vegetation. Regionen sparar pengar på kantklippningen av de kommunala vägarna och det ser ut som samma sak gäller de statliga vägarna. Helt klart en trafikfarlig besparingsåtgärd. Undrar förresten varför kravet är att det ska vara två meter fritt från hinder på varje sida av de små enskilda vägarna när samma krav inte verkar gälla de stora statliga länsvägarna?
Lika illa ställt är det utmed många trottoarer och cykelbanor i tätorterna, där trädgrenar och buskar breder ut sig från angränsande villatomter. Dags för dessa fastighetsägare att ta ett arbetspass med sågen och häcksaxen! Förhoppningsvis blir det bättre med sikten nästa sommar, men det trodde man efter förra sommaren också. Men det gäller att inte förtröttas i opinionsbildningen.
Kollegan Håkan Ericsson på Folkbladet lyfte för en tid sedan i en ledare fram frågan om de höga fraktpriserna till och från Gotland. Bra att frågan återigen kommer upp till debatt och i synnerhet med lite nya infallsvinklar.
För Håkans resonemang gick ut på att den största delen av transportkostnaderna för gotländskt gods ligger hos speditionsföretagen och att rederiets höjningar av längdmetertaxan är försumbara. Intressant synpunkt som förhoppningsvis kommer att följas upp av flera.
På tal om fraktpriser så är steget inte långt till priset på färjornas personbiljetter. Många hävdar att smärtgränsen är nådd och svaret kommer förmodligen efter nästa sommars turistsäsong.
Har i flera tidigare texter betonat att just färjetrafikens prissättning borde vara den absolut viktigaste frågan på landshövdingens årligen återkommande sommarparty.
Avsikten med partyt sägs alltid vara att "inflytelserika sommargotlänningar ska få möjlighet att mingla med inflytelserika gotlänningar och dryfta viktiga frågor". Jag tippade i början av sommaren i en rubrik "att partyt skulle fixa lägre färjepriser". Återstår att se, det borde snart vara dags för en redovisning av vilka frågor som i somras diskuterades och bedömdes som viktiga.
Återigen rapporteras det om överfulla bussar och passagerare som nekas att åka med på grund av platsbrist. Konstigt att det i dagens datoriserade samhälle inte enkelt går att utläsa av passagerarstatistiken när vissa turer måste förstärkas. Kanske är lite mer positivt kundtänk det som behövs inom den gotländska kollektivtrafiken.
Kan därför inte låta bli att upprepa en av mina absoluta käpphästar: Vid en bilfärd måste förare och passagerare vara ordentligt fastspända så fort bilen är i rörelse. Bussar i linjetrafik får däremot köra i 90 kilometer i timmen med ett antal stående passagerare.
Var finns logiken? Man behöver inte vara trafikexpert för att förstå vad som händer de stående passagerarna om bussen tvingas tvärbromsa.