LEDARE
”Nej, det tror jag absolut inte. En stor del av uppdraget är att bedriva opinion och värva nya medlemmar. Delar man inte våra värderingar kan man inte vara arbetsplatsombud, jag förstår inte ens varför man skulle vilja ha ett sådant uppdrag då”.
Så svarar Krister Kronlid, S-politiker och anställd på Kommunal i Uddevalla på frågan om man inte kan utföra ett bra fackligt arbete om man sympatiserar med Moderaterna (GP 14/1).
Bakgrunden är att ett arbetsplatsombud inom Kommunal i Stenungsund fick sparken från sitt uppdrag efter att hon på en facklig kurs ifrågasatt de uppgifter en föreläsare, S-politiker, framförde.
I Kommunals stadgar står det att förbundet ska verka för ”en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval”.
Och det gör man ju bevisligen inte om man röstar på ett borgerligt parti. Att hänvisa till stadgarna är så till vida korrekt.
Vän av ordning kan också föreslå att om man vill ha förändring av detta får man väl kräva att stadgarna ändras.
Stadgarna fastslås på ett förbunds kongress, för att bli ombud till en sådan bör man ha ett fackligt uppdrag och för att få ett fackligt uppdrag måste man vara medlem. Och som medlem har man att följa de stadgar som förbundet i demokratisk ordning har bestämt ska gälla.
Moment 22 anyone?
Jo, jag är mycket väl medveten om det historiska sambandet mellan fackföreningsrörelsen och SAP. Men sedan dess har det hänt en del och möjligheten att jobba fackligt och påverka villkoren som anställd, borde rimligen gälla alla, inte bara de som röstar rött.
Fackligt engagemang på arbetsplatserna är kanske viktigare än någonsin i en tid när arbetsvillkoren, inte minst i offentlig sektor, handlar om stress, överskridande av övertidsregler, scheman med dubbla turer och annat. Att då stänga ute medlemmar enbart på grund av hur de rösta i allmänna val är kanske inte det smartaste draget.