Fackföreningsrörelsen måste själv ta ansvar för Arbetslivsinstitutet

Politik2007-02-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För fackföreningsrörelsen borde slutsatsen efter nedläggningen av Arbetslivsinstitutet rimligen nu bli att en egen kraftig satsning på arbetslivsforskning är nödvändig.

Uppdragsforskning
Detta och en kvalificerad utbildning av anställda och förtroendevalda inom fackföreningsrörelsen är en nödvändig motvikt till borgerlighetens och näringslivets tankesmedjor, forskningsinstitut, uppdragsforskning och deras idag stora inflytande över gymnasie- och högskoleutbildning.
LO och dess förbund borde nu ta initiativet att tillsammans med TCO och dess förbund och varför inte också SACO, skapa ett gemensamt forskningsinstitut i stiftelseform.
Den bör har som primärt ändamål att arbete med angelägen, kvalificerad forskning kring arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor.

Många lediga forskare
Runt 200 forskare på Arbetslivsinstitutet förlorar nu i vår och sommar sina jobb då Arbetslivsinstitutet läggs ner.
Då finns alla förutsättningar att knyta de kunniga och mest engagerade bland dessa forskare till ett nytt institut i fackföreningsrörelsens regi.
För att trygga finansieringen av institutet och en facklig utbildning på högskolenivå, bör man bygga upp en fond, som ges goda ekonomiska förutsättningar.
Liksom en organisation som tryggar långsiktighet och självständighet för institutet och dess forskare.
Vi har Brunnsviks Folkhögskola som idag är nedläggningshotad, och/eller Runöskolan i Stockholmsregionen.

Spetsutbildningar
De borde i samverkan med institutet och en eller flera högskolor i landet (Linköping, Borlänge, Södertörn etc) kunna utvecklas till lärosäten med spetsutbildningar inom arbetslivs- och arbetsmarknadsområdet.
Ty också detta behövs för att möta näringslivets och borgerlighetens allt starkare antifackliga och arbetsrättsliga lobbyism, men också för att stå bättre rustade mot globaliseringens olika utmaningar.