Håller Gotland på att prisa sig ur marknaden inom besöksnäringen? Gör de ökande biljettpriserna på båtarna att besökandeströmmen minskar och att en minskande trend har påbörjats.
Typiskt nog har antalet resande med flyg ökat. Gotlandsflyg meddelar att de ökat med nio procent i år. För dem som vill åka till Gotland har tillgängligheten och prisnivån för att flyga varit bättre än båten och båtpriserna. Båtresandet har också minskat. Nu skyller rederiet alla prishöjningar på avtalet med staten, men är det hela sanningen?
Det står i avtalet om takpriser, men det är fritt för rederiet att sätta prisnivån under året, för de olika turerna. Det verkar som de lagt sig på takprisnivån, utan någon som helst hänsyn till hur det påverka resandet. De tidigare så stolta deklarationerna om att rederiet värnar om Gotland och Gotlands framtid klingar ihåliga, när priserna hela tiden läggs på taknivån och varje chans tas att höja priserna för att öka vinsterna för rederiets ägare.
Höjningarna av biljettpriserna verkar ha nått en höjd som allvarligt skadar resandemängden till Gotland. Många fastlänningar anser sig inte ha råd att åka till Gotland och många vittnar om att de nu struntar i att flytta till Gotland till sina sommarhus, när de går i pension. Det blir för dyrt för barnen och anhöriga att hälsa på dem på Gotland. Och besöksnäringen lider av att de som inte är välbeställda och kan bo på hotell, inte har råd att åka till ön. Det har inte gått att fylla de billigare varianterna av boende i sommar för de som skulle bo där, har inte haft råd med färjepriserna.
De många prishöjningar på färjeturerna påverkar också frakterna och det finns en stor oro inom öns näringsliv för att de ska bli utkonkurrerade, när fraktpriset ligger 30 procent högre än motsvarande fraktpriser på fastlandet. Även här tycks rederiet ha som mål att mjölka ut mesta möjliga vinst snarare än värna och gynna det gotländska näringslivets framtid och utvecklingsmöjligheter. Hotet som de höga fraktpriserna utgör kan inte vänta på lösning till 2017, har LRF varnat för.
De viktigaste aktörerna för att få en bättre och för Gotland mer gynnsam prisbild på färjorna är naturligtvis staten och i viss mån regionen. Men om rederiet fortsätter att maximalt höja priserna för att suga ut mesta möjliga vinst kommer de att förbruka sitt goda rykte på Gotland.