Europa stärker finansiellt försvar

Foto: MATT DUNHAM

Politik2008-10-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag var i Storbritannien (Nordirland) för några veckor sedan fick jag bland annat möjligheten att följa Gordon Browns tal på Labours partikongress. Av svenska medier, och av tryckt internationell press, hade jag förstått att Brown var impopulär och ifrågasatt som partiledare. Det sas att han fick sitta kvar mest för att ingen annan vill ta över förrän efter nästa parlamentsval. Förlora val först. Byta ledare sedan. Brown med hundhuvudet.
Jag hade också, gång efter gång i artikel efter artikel, läst om hur Brown är tråkig, träig, teknokratiskt och färglös.
Därför blev jag så överraskad av hans tal, när jag kunde se och höra honom oklippt och oredigerad. Talet var, ärligt talat, bättre än jag sett någon svensk politiker prestera.
Finanskrisen var ju redan då sedan länge ett faktum i Storbritannien, och med en blinkning till både Torys och till sina utmanare inom Labour, förklarade Brown att det här verkligen inte är rätt tid att sätta nybörjare vid rodret.

Just Browns hantering av finanskrisen har nu också fått åtminstone hans aktier att stiga i värde under de senaste veckorna. Motsvarande 600 miljarder kronor har avsatts för att rädda banker, och regeringen tar aktier i utbyte. I de banker som tar bankakuten i anspråk sparkas styrelserna och de högsta cheferna, ansvariga för att ha tagit för stora risker. Och några chefsbonusar betalas inte ut.
Trots att Storbritannien liksom Sverige står utanför valutaunionen, så deltog Brown vid helgens möte euroländerna emellan. Där drev han på för den räddningsaktion som skall häva finanskrisen, och som hälsats så positivt av både marknaderna och den nya ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne Paul Krugman. För TT förklarade Krugman:
- Jag tror att vi ser saker hända till slut. Jag är mycket glad över euroländernas överenskommelse.
TT citerar också Krugmans blogg:
"Be och du ska bli belönad. Jag har upprepade gånger under den här krisen bett för att parlamentariker, bara en enda gång, ska överträffa förväntningarna i stället för att underträffa dem — och det verkar som om euroländernas regeringar har levererat," skriver han och lägger till att den brittiska regeringen också överträffat förväntningarna och "effektivt visat världen på en väg framåt".

Även den svenska regeringen stärkte sin krispolitik under gårdagen, vid en presskonferens med Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Till och med Thomas Östros, socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor, var positiv i sina omdömen.
- Det är bra och helt nödvändigt. Det är bra att vi följer det EU nu är på väg att besluta om och som euroländerna redan beslutat. Det är också bra att regeringen har beredskap för att göra mer om det behövs.
Börser världen över kunde i går börja en återhämtning. Det har naturligtvis sina sidor när Europa på detta sätt socialiserar banker (och deras skulder). Men alternativet är verkligen inte vackrare.

I början av nittiotalet pumpade Sverige in miljard efter miljard i ett dödsdömt försök att försvara kronans fasta växlingskurs. Finns det någon motsvarighet till detta i dagens försvar av det finansiella systemet?
Nej, motsvarigheten från det tidiga 90-talet, då finanskrisen drabbade just Sverige än värre än i dag, är snarare den beramade bankakuten. Och den var ju faktiskt framgångsrik. Ja, man kan till och med hävda att staten till slut till och med gjorde en vinst på de banker man tvingades ta över.