EU-valet - nästan som ett riktigt val

Lokomotiv kolliderar. Carl Schlyter (MP) och Marit Paulsen (FP). I bakgrunden: Lena Ek (C).Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Lokomotiv kolliderar. Carl Schlyter (MP) och Marit Paulsen (FP). I bakgrunden: Lena Ek (C).Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2009-06-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
EU saboterade mina planer! Så lömska är de ränker Bryssel smider att de till och med trasslar till livet för en enkel tidningsredaktör.
Jag hade tänkt skriva om det svenska utfallet av EU-valet. Men så höll vallokalerna öppet till klockan nio på kvällen. Genast blev det svårt att få tiden att räcka till. När EU sedan bad om att Sverige att inte skulle redovisa några resultat före klockan 22, ja då sprack min tidsplan som en tågtidtabell från SJ.

Men mycket tyder på att valdeltagandet stiger i Sverige. Skam vore det ju annars, med tanke på att inte ens fyra av tio röstade förra gången det begav sig.
Vallokalerna på Gotland verkar också ha varit bra mycket mer välbesökta detta val än det förra. Mer om detta på annan plats i GA.
Vad beror i så fall det ökade valdeltagandet på?

Kandidaterna har varit mer synliga, tycker jag, än vid förra valet. Det är väsentligt i ett val som lider brist på tydliga partiskiljande frågor. När kandidaterna exempelvis tävlar om vem som är bäst skickad att driva klimatpolitiken i den riktning som alla tycks ha enats om, ja då hänger det mycket på vem man känner förtroende för. I skrivande stund, innan jag vet resultatet, vågar jag sticka ut hakan och påstå att Marit Paulsen varit en vallokomotiv som släpat Folkpartiet till ett bättre resultat än vad man hade anledning att förvänta sig för bara några veckor sedan.

Ett parti har definitivt ökat de ungas intresse för EU-valet. Piratpartiet. Det skulle inte förvåna mig om Piratpartiet på valdagen seglar upp som största parti bland unga väljare.
Jag är också bekymrad över integriteten på nätet, och över att staten tagit sig rätten att läsa vår post. Men jag tycker inte att det är så kul att ett parti med ett så lövtunt program får förtroendet att förvalta hundratusentals röster i EU-parlamentet. Det låter väl gubbigt när jag skriver det, men tydligen väger möjligheten att ladda ner text och bild utan att betala för det tyngre än alla andra frågor tillsammans. Det är beklagligt.
Jag kan bara hoppas att engagemanget för den personliga integriteten blir fröet för ett mera komplett samhällsengagemang. Och då menar jag bland dem som RÖSTAT på piraterna. Partiet har jag inte stora förhoppningar på.

De etablerade partierna har också gjort mer än tidigare för att höja intresset för valet. Jag tror att de är rädda för att ett dåligt resultat kan sätta stämningen för nästa års riksdagsval. Därför har även partiledarna engagerat sig hårt i kampanjarbetet. Ändå kan uppstickare göra sig gällande. Då syftar jag inte bara på Piratpartiet. Junilistan verkar i skrivande stund ha samlat sig till en slutspurt som kan rädda ett av partiets mandat. Men om detta vet Du mer när Du läser, än vad jag gör när jag skriver.