Ett nytänkande som jag gillar

Björn Jansson är ett av Gotlands tre ombud på den socialdemokratiska partikongressen som börjar på onsdag. Björn Jansson reflekterar här över kongressens betydelse.

Björn Jansson är ett av Gotlands tre ombud på den socialdemokratiska partikongressen som börjar på onsdag. Björn Jansson reflekterar här över kongressens betydelse.

Foto:

Politik2009-10-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
1990 var jag kongressombud och då var det Ingvar Carlsson som var partiordförande och statsminister. Det var ingen rolig period. Den socialdemokratiska regeringen hade stora bekymmer med den ekonomiska politiken och det socialdemokratiska partiet tappade i förtroende och en förlorad regeringsmakt slutligen.
Då 1990 handlade kongressen om att återskapa ett förtroende för socialdemokratisk politik och behålla regeringsmakten. Nu 2009 handlar det om att återvinna regeringsmakten och väljarnas förtroende för en socialdemokratisk samhällssyn.
Det är med en viss förväntan som jag deltar i partikongressen. De politiska riktlinjerna som jag anser vara det viktigaste dokumentet andas klassisk socialdemokrati med visst mått av förnyelse. Jag gillar vad jag läser och jag är övertygad om att medborgarna gillar den politiken.

EU som redskap
Frågan är bara hur vi för ut vår politik och hur den förpackas för väljarna i valet 2010. Det är känslan som avgör valet. Känner medborgarna att det är den socialdemokratiska politiken som leder till fler jobb och lägre arbetslöshet även för ungdomar. Rättvisa skatter och tryggad välfärd.
Det finns några områden som sticker ut mer än vanligt. En reflektion jag gör är att EU ofta lyfts fram som ett redskap för att åstadkomma förändringar. Arbetsmarknaden är global och därmed behöver vi arbeta med anställningsvillkor som är globala.. Miljöpolitiken kräver samarbete över gränserna och EU är ett redskap till nationella överenskommelser som minskar klimathotet. EU kan även vara ett redskap för att bekämpa fattigdom med biståndspolitik och fredsbevarande insatser.
Jag gillar detta anslag och hoppas att vi en gång för alla kan göra upp med EU-kritiska medlemmarna som blockerat partiet i EU-frågan så lång tid. Det är dags att stå upp för EU och att vi är en del av detta och att EU gagnar Sverige, Europa och omvärlden.
Ett nytänkande som jag ser det är förslaget om att göra om delar av arbetsförmedlingen till en kompetensförmedling. Arbetsförmedlingen skall inte enbart fungera vid arbetslöshet, utan också fungera när man vill byta jobb eller hitta relevant utbildning. Möjlighet till kompetensutveckling är av oerhörd betydelse för den enskilde, men också en nödvändighet för ett land som Sverige.
Driftformer och vinstuttag för privata företag inom vård, skola och omsorg kommer att röna mycket uppmärksamhet. Jag har inget emot privata företag inom välfärdsområdet.
Men det skall handla om att agera på en marknad där den enskildes behov styr verksamhetens innehåll och inte där företagen styr. Det handlar om att den enskilde skall få större möjlighet att påverka i sin vardag. Det får inte handla om att företag fritt skall få etablera sig vart som helst, välja sina kunder och sedan skicka räkning till kommun och landsting.

Hedrande att vara ombud
Samhället har det yttersta ansvaret och skall därmed också ytterst besluta om spelreglerna där den offentliga och privata aktören skall agera.
Jag ser framemot fem spännande och arbetsamma dagar. Det känns hedrande att få ha blivit utvald som kongressombud på denna jobbkongress.
Hedrande att få bidra till att forma det socialdemokratiska partiets politik för de kommande fyra åren och att därmed få bidra till en socialdemokratisk valseger 2010.