I helgen samlas 225 Centerkvinnor i Nyköping för förbundsstämma.
Ett förslag som fått stort genomslag och även beröm och medhåll från många andra partier är det om en ny moderniserad barn- och föräldraförsäkring.
De flesta är överens om att pappornas uttag av föräldraledigheten måste öka om vi ska komma vidare med jämställdheten. Många unga pappor i dag har en helt annan inställning till föräldraskap än papporna för bara några år sedan. Men det går sakta och enligt TCO:s pappaindex kommer uttaget att bli jämställt först år 2071 med dagens takt.
Istället för att trixa med tvingande fördelning av pappamånader hit och dit har Centerkvinnorna satt den moderna familjens förutsättningar i ett helhetsperspektiv.
Det finns många vuxna kring barn i dag på ett annat sätt än när föräldraförsäkringen bildades.
Kärnfamiljen som består ett helt liv är inte särskilt vanlig, istället har många i dag två olika familjer, många lever ensamstående, det finns regnbågsfamiljer och bonusföräldrar.
I Centerkvinnornas förslag finns 34 olika delar som tillsammans skapar en modern och relevant försäkring för dagens småbarnsfamiljer.
Bland annat föreslår Centerkvinnorna att föräldradagarna ska fördelas med 90 dagar till vardera vårdnadshavare. Detta innebär att dagens två så kallade pappamånader utökas till tre. Samtidigt vill de att möjligheten att ta ut barndagar gemensamt utökas till 60 dagar.
Tar vårdnadshavarna ut 180 barndagar var föreslår man en kraftfull jämställdhetspremie på 30 000 kronor.
De övriga 300 av de totalt 480 dagarna ska vara öppna barndagar, som fritt kan fördelas mellan vårdnadshavarna, eller överlåtas till andra vuxna som barnet har en relation med.
Ensamstående ska kunna låta mor- eller farföräldrar vara hemma med barnet till exempel, som genom detta får fler stabila vuxenrelationer.
Att jämställa papporna med mammorna i föräldraskapet handlar inte bara om att barnet mår bäst om relationerna till båda föräldrarna under de första åren.
Det handlar också om samhällets syn på föräldraskap. Att även män blir föräldrar.
Centerkvinnorna konstaterar att: "Enligt Arbetsgivarverkets rapport 2010 "kan enbart 17 procent av svenska företag tänka sig att anställa en kvinna som kommer tillbaka från föräldraledigheten. Så ser inte verkligheten ut för nyblivna pappor. Jämställdhet är ingen kvinnofråga, precis som att familjebildning inte är en mammafråga. Därför vill vi också se automatiskt delade barnbidrag, föräldramottagningar istället för mödravårdscentraler och garanterade platser även för pappor/partners på BB".