Estlands sak är vår

Politik2007-05-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För drygt två veckor sedan slog den ryska regimen brutalt ner en demonstration som den samlade oppositionen försökte hålla. Schackvärldsmästaren och oppositionspolitikern Garri Kasparov förklarade efteråt att:
- Den här regimen visar sin sanna färg och sitt sanna ansikte. Den här dagen är viktig uppvisning av förfallet i Putins regim.
Putins version var mycket annorlunda. Han gav opreciserade utländska intressen skulden i sitt årliga tal till parlamentet.
- Alla gillar inte vårt lands stabila, gradvisa uppgång. En växande ström av pengar från utlandet används för direkt inblandning i våra inre angelägenheter.

På sig själv känner man andra. I Estland tycks Ryssland spela den roll som Putin anklagar andra för att spela i Ryssland. I kravallerna i Estland anar man den ryska regimens inblandning. Scenariot känns orkestrerat och framprovocerat. Kravallerna underblåses också av de hårda ord och skarpa anklagelser som den ryska ledningen riktar mot Estland.
Även de demonstranter och ligister som belägrat Estlands ambassad i Moskva tycks ha inofficiell sanktion från regimen. Aktionen leds av den Putintrogna ungdomsorganisationen NasjiI (De våra). I går besökte Sveriges Moskvaambassadör Johan Molander Estlands ambassad. Demonstranterna, Putins förlängda arm, angrep Molander och vandaliserade bilen. Polisens försök att förhindra det var sena och halvhjärtade. Estlands ambassadör Marina Kaljurand attackerades även hon av folkmassan. Enligt Kaljurand tvingades hennes livvakter försvara henne med tårgas mot instormande kravallmakare från Putins ungdomsorganisation.

Rysslands har stora anspråk på inflytande i grannländerna. Både i utrikes- och inrikespolitiken används paranoia som ett verktyg och maktapparaten eldas med oljepengar. Det bådar inte gott för framtiden. I denna situation måste Estland ha stöd, också från Sveriges regering.

Den ledning som eventuellt skall läggas i Östersjön, strax utanför Gotlands östkust, skall föra gas från öst till väst. Men den kommer också att leda makt från väst till öst, från Rysslands pressade grannländer till Ryssland. Det är mycket dyrare att lägga en ledning på havsbotten än på land, men den merkostnaden är den ryska statliga energijätten Gazprom, majoritetsägare i det bolag som vill bygga gasledningen, beredd att ta. Varför? Ledningen ökar Rysslands möjligheter att använda energiexporten som ett finkalibrerat maktmedel. Gasen kan flöda till Tyskland samtidigt som man stryper leveranserna till exempelvis Polen. Samtidigt gör Ryssland sig mer oberoende av de länder som gasledningen skulle ha passerat om den legat på land.

Det är bättre för det politiska klimatet i länderna kring Östersjön om Ryssland behöver goda relationer med sina grannländer. Det understryks av kravallerna i Estland och utanför landets ambassad i Moskva. Det är det viktigaste skälet till att gasledningen genom Östersjön inte bör få byggas. Som en bonus kan frågan hjälpa till att stärka utrikesminister Carl Bildts ifrågasatta trovärdighet. Men så länge Sveriges regering förhåller sig passiv kommer insinuationerna bara att växa sig starkare.