Ericsson-bossen valtalar för rekordskattesänkningar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men i övrigt så är det uppåt för småföretagen, nyföretagandet slår rekord, svenska företag flyttar hem, andra drar tillbaka planer på utlandsflytt och nu kommer också nyanställningarna.
Framtiden är med andra ord ljusare, makroekonomiskt sett, för landet Sverige än på bra länge.
Mycket goda vd-inkomster
Att Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg i det läget känner sig tvingad att gå ut i affärstidningen Dagens Industri och säga att han är trött på Persson och att han önskar en borgerlig regering efter valet, som kan sänka skatter och fixa tillväxt är fullt förståeligt. Med så ljusa utsikter behöver moderaterna all uppbackning de kan få från sin främsta kampanjorganisation, Svenskt Näringsliv.
Svanberg, som med sina mycket goda vd-inkomster år 2003 skattade för 17,3 miljoner kronor, har det givetvis tungt. Det blir för få miljoner över personligen för VD-slitet. Anser han uppenbarligen - och trots att han är bra mycket bättre betald än till exempel landets statsminister. Men mycket ska ha ännu mer.
Bakom Ericsson-bossen Svanbergs valtal för moderaterna och hela den borgerliga alliansens ligger deras långsiktiga skattesänkningsmål: "att skattetrycket ska sänkas till den genomsnittliga EU-nivån". Det vill säga med 250 miljarder kronor.
Var femte lärare bort
Vid första påseendet kan "genomsnittlig EU-nivå" låta beskedligt. Men översatt till svenska förhållanden skulle den borgerliga alliansen med stöd och aktiva valtal av Ericsson-bossen skära bort motsvarande var femte lärare, var femte polis, var femte personal inom sjukvård och äldreomsorg. Inget litet ingrepp med andra ord i vår offentliga omsorg och välfärd.
250 miljarder är mer än alla pensioner, barnbidrag och föräldraförsäkringspengar som staten betalar ut årligen i vårt land. En sådan gigantisk skattesänkning är inte precis snuten ur näsan och genomförd utan att det märks i allas vår vardag.
SOM och andra mätningar visar att svenska folket i gemen inte är särskilt benägna till så våldsamma ingrepp i den offentliga omsorgen, tryggheten och välfärden, som en sänkning till "genomsnittlig EU-nivå" skulle innebära.
Folket vill ha välfärden
Tvärtom uppskattar svenska väljare i det stora hela vår trygghet och välfärd, vilket nog också lär visa sig på valdagen. Sedan kan man ju alltid undra över klokskapen med stora skattesänkningar nu. Med Sveriges nu starka ekonomiska läge skulle det snarare fungera som bensin och hota att leda till kraftig överhettning - med överstora löneökningar, inflation, räntehöjningar och annat som en samlad kortsiktig konsekvens.
Vad tycker svenska folket i stort när det blir dags att välja i september? Kanske de ändå hellre ser en "trött" Persson vid rodret, än en pigg Reinfeldt som är benägen att med Ericsson-bossens och andras aktiva stöd sätta Sverige i brand!?