Vatten är grunden för allt liv och vi betraktar det som självklart att ha obegränsad tillgång till rent dricksvatten. Men det finns orosmoln och det är att det emellanåt dyker upp rester av bekämpningsmedel i vattnet. Ofta i små mängder, men bara vetskapen gör att osäkerheten kring vattnet ökar och framför allt kring vad detta innebär på lång sikt.
På senare år har frågan hamnat ordentligt i fokus på Gotland i och med avslöjandena om förgiftning av grundvattnet genom bland annat rengöring av besprutningsaggregat på felaktiga platser hos grönsaksföretaget Ryftes. Ett antal ansvariga är dömda för detta miljöbrott, men dessa domar är överklagade.
Och det är just det positiva med överklagandet som jag avser med rubriken "Envis åklagare räddningen" på den här ledartexten. För åklagaren har nu genom ny provtagning utförd av ett oberoende företag fått fram resultat som visar helt andra värden än de som tidigare tagits på uppdrag av Ryftes av ett annat företag. Bara det är ju mycket anmärkningsvärt: Ett av det misstänkta företagets anlitade konsulters analyser utgör grunden i den tidigare undersökningen! Var fanns regionen och länsstyrelsen?
Nu är nya prover tagna och dessutom på andra platser. Resultatet är nedslående, eftersom det finns rester av bekämpningsmedel i grundvattnet. Det som är positivt är att frågan genom överklagandet av domarna nu lyfts en gång till och dessutom med nya fakta.
En fundering som infinner sig efter Ryftesfallet är om liknande problem finns på fler ställen, utan att det uppdagats? Sannolikt är det så, men provtagningarna för att påvisa detta är dyrbara och därför inte speciellt vanliga.
Rent vatten är som sagt grunden för allt liv. Därför är det bara att konstatera att miljöåklagare Ingvar Wennerstens envisa kamp kan vara en del av räddningen för vårt vatten. För frågan har nu äntligen hamnat i fokus.