Det finns god anledning för politiker att använda sig av metaforer, liknelser och bildspråk för att förklara sina politiska visioner eller visa på ett samhällsproblem. Onsdagens partiledardebatt var däremot en god uppvisning i hur de inte bör göra.
Mikael Damberg, representant för S, berättade att han gillar att gå ut och plocka svamp och hur snöpligt det var när han endast kom hem med en kantarell efter sin senaste höstpromenad. Därefter drog han en parallell till hur det var okej med ett ”svampmisslyckande”, men desto värre med regeringens ”jobbmisslyckande”.
Annie Lööf inledde sitt anförande genom att beskriva hur det är att handla på IKEA en lördag efter löning. Att styra ett land är inte samma sak som att handla på IKEA men det gäller att ha en plan, sade Centerledaren.
Förvisso bjöds det på många försök att illustrera samhällsproblem genom matmetaforer. MP-språkröret Fridolin hade med sig en prinsesstårta som symboliserade statens utgifter och KD-ledaren Hägglund sade att det var lättare att göra fisksoppa av ett akvarium än tvärtom, men debatten var avsevärt ljummare än den som visades i Agenda för några veckor sen.
Debatten kretsade framförallt kring jobb och skola. Aningen oväntat debatterades också energipolitiken flitigt, ett område som sällan får särskilt mycket uppmärksamhet.
Sveriges framtida energiförsörjning är något som är väl värt att avhandla. Men ju längre debatten pågick desto tydligare blev det att frågan användes för att visa på att Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte skulle utgöra ett dugligt regeringsalternativ då det finns en spricka mellan partierna i kärnkraftsfrågan. Sprickan finns inte enbart mellan S och MP, den finns även inom S.
I september väckte Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (S), stor uppståndelse då hon i en debatt meddelade att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor. Partiledaren Stefan Löfven undvek att kommentera Anderssons uttalande. Men han är med största sannolikhet av en annan åsikt. Under sin tid som ordförande i IF Metall gjorde han sig känd som en av partiets främsta kärnkraftsförespråkare.
Socialdemokraterna har ett svårt val i energifrågan. Å ena sidan vill man inte utesluta samarbete med Miljöpartiet, som vill avveckla kärnkraften. Å andra sidan vill man inte gå emot de fackförbunden som menar att kärnkraft krävs för industrins elförsörjning.
Som representant för Socialdemokraterna undvek Damberg att ge några närmare svar. I debatten sade han diplomatiskt att det bästa vore en blocköverskridande överenskommelse i energifrågan.
Sveriges energipolitik är en avgörande framtidsfråga. Såväl industrin som hushållen förtjänar ett svar på hur energiförsörjningen ska tryggas. Socialdemokraterna måste bestämma sig för vilken väg de ska ta. Ifall de ska framstå som ett trovärdigt regeringsalternativ inför valet 2014 räcker det inte med ett ”nja”.