Endast Sverige svenska bönder har

Hårda krav. Svenska bönder förväntas bära tyngre bördor än konkurrenterna.foto: scanpix

Hårda krav. Svenska bönder förväntas bära tyngre bördor än konkurrenterna.foto: scanpix

Foto: Gurinder Osan

Politik2011-02-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenska odlare av bland annat lök och morötter kan, åtminstone tillfälligt, andas ut. Kemikalieinspektionen ville förhindra dem att använda bekämpningsmedlen Stomp och Totril, samtidigt som konkurrenterna i Europa skulle kunna fortsätta spruta. I praktiken hade det varit ett dråpslag för exempelvis lökodlingen. Så vi hade tvingats importera lök som sprutats med de medel som vi förbjudit här.

Nu har dock miljödomstolen satt stopp för den här onödiga självspäkningen. Åtminstone för ännu en säsong.

Samtidigt drabbas en annan viktig lantnäring dubbelt av speciella svenska regler.

Den svenska grisnäringen lever under striktare regler än konkurrenterna i EU. Och visst vill vi att djurhållningen ska vara god. Men det för också med sig kostnader som grisbönderna ännu så länge inte får betalt för. De verkar därför under extremt tuffa konkurrensvillkor.

Man kan tycka att de åtminstone borde kunna få bättre betalt för sitt kött på den svenska marknaden.

Men det är mycket av produktionen som inte säljs direkt till konsument, och på den marknaden är det oerhört svårt att få bättre betalt än världsmarknadspriset.

Köper man en fläskkotlett eller en filé kan man få reda på var grisen som köttet kom ifrån är uppfödd, även om de svenska reglerna för ursprungsmärkning inte är lika omfattande som i många andra EU-länder. Men svenskarna tycks bara i begränsad utsträckning vara beredda att betala en premie för svenskt fläskkött.

Och vad gäller för korv och andra mer processade livsmedel? Tja, du får reda på var korven är gjord. Men var tillverkaren köpt sitt kött ifrån får du sällan reda på.

Efter dioxinskandalen har det blivit svårare för tyska grisbönder att få avsättning för sina produkter på hemmamarknaden.

Redan tidigare exporterade Tyskland mycket fläsk till Sverige. Den exporten har alla förutsättningar att öka nu, i lä av våra bristfälliga regler för ursprungsmärkning. Speciellt som många av de länder som brukar importera tyskt fläskkött nu inte vill befatta sig med det.

Dioxinskandalen i Tyskland kan bli ett svårt avbräck. För svenska grisbönder.