En vattendelare för stenindustrin
Foto: Henrik Radhe
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men debatten om Nordkalks nya brott vid Ducker i Bunge handlar först i andra eller tredje hand om naturvärden och estetik. Huvudfrågan är vattnet. Äventyrar Nordkalks planer vattnet eller inte?
Kommunens handläggning som remissinstans till miljödomstolen har inte varit sammanhållen och konsekvent. De som fått tag i frågan har kört sin egen linje.
När kommunen skulle yttra sig om den första ansökan från Nordkalk sade Miljö- och hälsoskyddsnämnden, och dess ordförande Mats-Ola Rödén (fp), nej till kalkbrottet. Kommunstyrelsen, och dess ledamot Mats-Ola Rödén, sade däremot ett nja, eller ja med förbehåll. Ja, till brytning, men bara om Nordkalk kan garantera vattenförsörjningen.
I maj skrev jag om hur Nordkalk drog tillbaka sin tidigare ansökan och inkom med en ny. Förändringen innebar att man inte skulle bryta lika djupt, utan göra halt ovanför havsnivå. Det var väl så att Nordkalk anade att det skulle bli svårt att ge vattentäta garantier för vattenförsörjningen. Därför backade man. Brottet skulle fortfarande bli lika stort, men inte lika djupt.
Så nu yttrar sig remissinstanserna på nytt. Länsstyrelsen säger nej. Igen. Det kom ungefär lika överraskande som en hyresavi. Men vad säger Miljö- och hälsoskyddsnämnden om den nya ansökan? Det kunde man läsa i GA i går. Nej. Och åter nej. Ytligare brytning har inte övertygat nämnden.
Kommunstyrelsen skall yttra sig till den 20 september. Är det en vågad gissning att den kommer att leverera samma nja som förra gången det begav sig? Skulle inte tro det.
Stenindustrin är en viktig fråga för Gotland. Alltför viktig för att den skall avgöras av vilka individuella politiker som råkar få tag i den. Alliansen på ön behöver sätta sig ner och komma överens om vilka principer som gäller. Nu ger handläggningen ett splittrat och linjelöst intryck.
Vill man att staten skall garantera vattenförsörjningen? Då får man väl driva den frågan
Jag hoppas att miljödomstolen tar remissvaren för vad de är och avgör Nordkalks ansökan på dess meriter och på hur brottet kommer att påverka vattenförsörjningen. Jag hoppas att det innebär att brytningen kan bli av. Varför? För det första är det många gotlänningar som är beroende av stenindustrin för sin försörjning. För det andra så bryter man ju inte kalk på pin kiv, utan bland annat för att kunna rena industriella processer, bland annat inom stålindustrin. Att vi skall sluta bryta järn och lägga ner stålindustrin har jag inte hört någon föreslå. Än.