Gotlands politiker står med ryggen mot väggen för att försöka få ordning på regionens ekonomi. Alla vet vi vilken osäker ekonomi det är i världen och i Sverige. Kris i ekonomin och skattesänkningar i riket ger mindre pengar till kommunerna för att klara det som 90 procent av skattepengarna går till, vård, omsorg och skola.
Den rödgröna regionledningen kom fram till att klara ekonomin nästa år utan att höja skatten. Det innebär att det blir tuffa besparingar nästa år på cirka 40 miljoner kronor. Och att det under tre år ska göras en ny översyn av kostnaderna, som ska resultera i att 120 miljoner kronor tas bort ur regionens verksamhet. En sådan flerårig översyn gjordes för fem-sex år sedan, så nu är det dags för nya tag.
Grundorsaken är att nämndernas verksamhet ökar mer än den budget, som fullmäktige beslutat om. I år ligger nämnderna på ett överskridande av budget med 47 miljoner kronor. Som ska skäras bort så mycket som möjligt redan i år. Och som följer med till nästa års besparingar och nedskärningar.
Regionledningen har inte tagit några detaljerade besparingar, utan det stora nedskärningsjobbet kommer nämnderna att få ägna sig åt resten av året och hela nästa år. Det är bara att beundra de gotlänningar som tar det politiska ansvaret att skära bort pengar ur verksamheterna, så att det skadar öns medborgare så lite som möjligt.
Besparingar kommer att drabba barn, sjuka och äldre, men regionledningen har också beslutat att spara på politikerna. Ett fullmäktige ställs in, arvodena till politikerna fryses liksom bidragen till partierna. Något allmänt lönestopp blir det naturligtvis inte, men risken är väl stor att många tjänster inte återbesätts, när någon går i pension eller slutar. Och verksamheter kommer att läggas ner. Skolan kommer de närmaste åren få se över antalet skolor och pröva vilka som har för få elever och hur man kan kraftsamla på skolor som är bra och som bär sina egna kostnader genom elevunderlaget.
Det är en mycket svag budget som de rödgröna lägger fram och den är mycket osäker och det kommer med största sannolikhet leda till att regionens verksamhet blir sämre. Det kommer att krävas ett klokt och starkt ledarskap av Åke Svensson och de andra i regionledningen för att klara denna tuffa utmaning.