En synnerligen ekonomisk tuffhet

Politik2006-11-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I den eftervalsdebatt som ännu pågår läste jag i veckan ett rätt tänkvärt inlägg av Yrsa Stenius i Aftonbladet.
Hon skriver :"Instängda i en rätt exklusiv värld av välmåga reagerade varken regeringsbildaren, hans rådgivare och de tilltänkta ministrarna på hur utmanande deras livsstil var i förhållande till resten av befolkningen i den nation de valts att leda."
Och, visst är det väl så, men jag tror faktiskt också att regeringsbildaren inte kände till hur utmanande livsstilen var hos många av dom, annars hade han väl inte med berått mod utsett rena lagbrytare till några av de viktigaste regeringsposterna!
Och frågan kvarstår: Om väljarna hade känt till denna livsstil, vad hade hänt då? Har egoisterna blivit så många så det inte alls hade påverkat?

Lägsta takhöjd på bildäck
Nu förbereds anbudsunderlag för upphandling av gotlandstrafiken. Om jag rätt förstod radiointervjun med Gotlands Åkericentral i måndagskväll, så har de gotländska åkarna blivit oroliga.
Man har tydligen gått ut och sagt i anbudsunderlaget att färjorna skall ha en lägsta takhöjd på bildäck, som klarar den som är fastlagd för landsvägsnätet.
Den höjden är 4,50 meter, då går man fritt under alla Sveriges broar och viadukter. Men för färjor tillkommer några speciella faktorer, inte minst den om vattenståndet, hög-eller lågvatten således, en väsentlig faktor vid ombord-eller-ilandkörningen.
Om man inte har tänkt på den, och det blir färjor med takhöjd 4,50 kan större delen av de gotländska åkarnas fordonspark bli omöjlig att använda.
Och frågan blev ju då automatiskt: Borde inte upphandlande Rikstrafiken tagit de kontakter, som är nödvändiga för att klara ut sånt här?

Umgänget i affärslivet
Men förhandlingar och smidighet har ju visat sig att inte vara det illustra trafikorganets adelsmärke. Vilket inte minst avspeglar sig i den klumpighet som ser till att en rederidirektör blir polisanmäld och anhållen!
En direktör som för all del representerar en koncern känd för en synnerligen ekonomisk tuffhet, men det finns andra former för umgänge i affärslivet.
Det främsta heter: FÖRHANDLA! Kör över Rikstrafiken och bussa ihop en Maud Olofsson i valrörelseform med familjen Nilsson och deras underdirektörer, så får vi se vad som händer!
Vi hör att Bonniers har köpt in sig i TV 4. Vad kan det betyda för oss tittare? Tänk, jag tror inte att det betyder ett dugg, jag tror att vi fortfarande får se program, som enligt tidningen skall vara i 30 minuter, till exempel "Postkodmiljonären"- men i verkligheten är 16-17 minuter. Resten är reklam!
Reklam och åter reklam. Vem får betala detta? Jo, det är ju vi konsumenter. Den här reklamkostnaden kalkyleras ju in i de priser som vi får betala!

Saddams galge
En sak som upprör alltmer är kvällstidningarnas helt sanslösa sätt att utnyttja världshändelser. Aftonbladet hade i måndags detaljerade ritningar på den galge där Saddam Hussein skall avrättas.
Visst handlar det om en av efterkrigstidens värsta despoter, men någon gräns får det väl vara ändå!
Det enda som kan få mig att fortsätta köpa Aftonbladet, är ledarsidan, som är rätt alert. Och att man slipper slita, bläddra och leta efter radio-TV-programmen, som alltid finns på näst sista sidan. Till skillnad mot våra kära lokaltidningar!
Visst var det synd att Elfsborg inte kunde få till ett mål till. Så vi hade sluppit debatten om AIK skulle haft den där straffen, och kanske tagit det allsvenska guldet!
Vad tycker Du Ingvar Carlsson, Du var ju där?