En strategisk valrörelse
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Före internationella kvinnodagen spekulerades det vilt om kvinno-/feministparti eller nätverk för att driva feministiska frågor. Det som enda kom var partisekreteraren Marita Ulvskogs (s) nätverk Feministas. Detta kan tyckas märkligt som nätverk betraktat, partiledningens direkta utsända - partisekreteraren - skapade ett nätverk helt utan önskan från medlemmarna.
Nätverket fanns redan
Ett feministiskt nätverk fanns redan inom socialdemokratin. Det heter Avantgarde och bildades för fem år sedan. Det var en grupp unga kvinnor inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet, s-kvinnor, som ville diskutera politik och feminism utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv.
Förmodligen så ville den socialdemokratiska partiledningen komma före Gudrun Schyman och hennes i medierna påstådda feministparti - och hittills får man trots allt säga att Ulvskog faktiskt lyckades. Nätverket fick stort mediegenomslag och omedelbart sätta dagordningen för feministpartiet. På traditionellt socialdemokratiskt vis skräms väljarna med att ett feministiskt parti kan leda till en borgerlig regering. Statsminister Göran Persson menade att ett sådant parti skulle locka väljare från främst samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, men knappast komma över fyraprocentsspärren.
Skrämselstrategi
Visserligen stämmer det säkert att ett feministiskt parti skulle locka väljare från regeringens stödpartier, i synnerhet om det leds av Gudrun Schyman. Det har hittills varit en lyckad strategi av socialdemokraterna att skrämma väljarna med den onda högern. Och då fortsätta med det genom att skrämma de feministiska väljarna att inte rösta på Schyman är säkerligen ett lyckat tillvägagångssätt. Det är dock ohållbart att skrämma väljaren med en höger som snabbare än socialdemokraterna själva anammar vänsteridéer.
Moderaterna, som i helgen hade rikskonferens i Örebro, har gjort denna mandatperiod till en resa från skattesänkarparti för höginkomsttagare till att i allt högre utsträckning försöka anpassa budskapet till vad den mer genomsnittlige väljaren vill höra. Och än så länge lönar sig moderaternas strategi då de i helgen fick 33 procent i en opinionsmätning.
Valrörelsen nästa år kommer att bli strategiernas valrörelse. Den kommer inte att handla om ett klassiskt val mellan en minoritetsregering ledd av socialdemokraterna och en borgerlig koalitionsregering med en helt annan agenda. Valet kommer att handla om feminism, vilket parti som är mest arbetarvänligt och vem som behålla eller höja skatterna. Valet kommer förmodligen att stå mellan en rödgrön feministisk regering med socialdemokraterna, miljöpartiet och kanske vänstern mot en borgerlighet, starkare och mer samspelta än någonsin, men utan det nödvändiga förändringsmandatet.