En stark union kan agera
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Visby var fredagen centerpartiets dag och de valde att döpa om sitt miljöseminarium till "Terrorism - ett globalt demokratihot" men valde samtidigt att inte omstrukturera i paneldeltagarna som trots titeln ändå valde att prata om klimathotet, miljöförstöringen och rikedomens fördelning i världen. Visserligen finns det grogrund för terrorism i fattigdom men orsaken till fattigdom är diktatur, förtryck och ofrihet. Dennis Pamlin, från Världsnaturfonden avslutade sitt inlägg med att visa en nattbild över jorden - där man ser ljus över Nordamerika, delar av Asien, Europa och Australien. Pamlin menade att det var här man gjorde av med energi och detta inte kunde fortgå om fler länder blir rikare. Där har han fel - det lyser från demokratierna, mörkret representerar diktaturerna. Och terroristerna är inte fattiga, de finansierar sina aktioner med kriminalitet som handel med knark, sexslavar och framför allt vapen. Detta måste stoppas.
Arbeta mer konstruktivt
Centerledaren Maud Olofsson kritiserade, på pressträffen efter seminariet, med rätta den svenska regeringen för att ha gjort för lite för att få till en samverkan mot brott i EU. Den nya EU-konstitutionen skulle ha kunnat få till en sådan. Och det är nu viktigt att Europas ledare går vidare med detta trots att förslaget till konstitution inte längre är aktuellt. Regeringarna runt om i Europa måste sluta tjafsa om petitesser, skylla sina egna nationella problem på EU-samarbetet och börja konstruktivt använda unionen till att stävja kriminalitet och terrorism.
EU-kommissionen kommer att föreslå EU:s regeringar att agera snabbare för att upprätta "ett gemensamt datoriserat underrättelsenätverk". Och de vill också snabbare få till ett gemensamt nätverk för underrättelsesamarbete inom unionen. Men de får inte glömma smuggling och kriminaliteten som föder våldsverkarna.
Fler nationella åtgärder kan kanske också komma att behövas men att som folkpartiledaren Lars Leijonborg omedelbart kräva hårdare tag är fel väg att gå. För få länder i Europa har tillgång till så mycket övervakning som Storbritannien. Där finns kameror på varje torg och avlyssning är mer utbrett som polisär arbetsmetod. De lyckades trots detta inte stoppa terroristerna, men kanske är det lättare att få fast dem. Insatser måste göras både för att stoppa dåden, men framför allt att strypa tillgången på fanatiska människor som är villiga att utföra dåden, och det kan bara genomföras med demokrati och frihet till fler.