Bland alla skatter som den rödgröna regeringen redan meddelat att den tänker höja finns skatten på handelsgödsel. Miljöminister Åsa Romson (MP) sade i veckan:
– Ja, vi har som ingångsvärde från både Miljöpartiet och Socialdemokraterna att det var orimligt att ta bort den skatten och vi tittar på, på vilket sätt den kan återinföras. Det kommer besked om det i budgeten.
Skatten på handelsgödsel togs bort eftersom den lade ytterligare en börda på svenska lantbrukare, som deras europeiska konkurrenter slipper att bära. I praktiken innebär skatten att den svenska matproduktionen minskar och att vi istället importerar mat som producerats i andra länder utan en speciell skatt på handelsgödsel.
I en kommentar till Åsa Romsons besked sade LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson:
– Det är helt ofattbart att regeringen föreslår återinförd handelsgödselskatt. Det är en orimlig skatt som slår hårt mot Sveriges bönder och odlare utan att ha någon miljöstyrande effekt.
Sveriges Radios Ekot rapporterade med anledning av Romsons besked att:
"Men Jordbruksverkets statistik visar att skatten väldigt lite påverkade hur mycket handelsgödsel som användes, och trenden är att mängden spridd handelsgödsel fortsatt att minska även när skatten togs bort."
Om handelsgödsel hanteras rätt blir kväve- och fosforläckaget till och med mindre än om man använder stallgödsel eller annan "naturlig" gödsel. Det är känt sedan länge. Tidningen Forskning & Framsteg skrev exempelvis om det redan 2006, och avslutade artikeln:
"Det är alltså inte sant att ekologisk odling skulle innebära bättre hushållning med resurser eller vara bättre för miljön än odling med handelsgödsel. 'Ekologiskt jordbruk' är en bra marknadsföringsslogan som fångar upp människors önskan att naturen brukas på ett uthålligt sätt. Men ekologiskt jordbruk står inte på säker vetenskaplig grund."
Det är tyvärr ofta så att Miljöpartiet styrs mest av sina egna föreställningar om hur världen fungerar. Vilket verkligen inte gagnar miljönyttan. Och eftersom partiet prioriterar som det gör så kan människor, framför allt på landsbygden, nu få sitta emellan.
Det är en sak att sitta i oppositionsställning. Men det är en annan när man sitter vid makten och kan ändra lagar och regler som griper in i människors liv. Då måste även en miljöpartist vara ödmjuk och praktisera försiktighet så att man inte styr landet på ett sätt så att man i onödan försvårar livet för medborgarna.