Ibland kör den politiska debatten fast. Men ute på arbetsplatserna går den fackliga kampen alltid vidare. I politiken fokuseras det allt mer på opinionsundersökningar istället för på politik, på hur arbetslösheten ska beräknas istället för hur den ska bekämpas och kvinnor i bolagsstyrelser istället för kvinnors löner. Men ute på arbetsplatserna pågår alltid kampen.
Den fortgår oavsett löpsedlar och mediedrev. Den förs alltid ovanifrån, och med varierande styrka besvaras den underifrån. Den handlar aldrig om möjligheten för några få att göra ytterligare ett skatteavdrag. Den handlar alltid om det som påverkar vardagen och möjligheterna i livet för de många.
Otrygghet ger osäkra arbetare
För Transportarbetareförbundet var den största frågan i avtalsrörelsen otryggheten på arbetsmarknaden. Att minska risken att arbetare blir uppsagda på torsdag för att få komma tillbaka på måndag, men helt utan trygghet. Anställd via ett bemanningsföretag.
Osäkra anställningar leder också till mer osäkra arbetare. Kan jag få flytta hemifrån utan trygg anställning? Vågar jag kritisera cheferna när jag inte vet om jag får komma tillbaka arbetet nästa dag?
Fackliga framgångar
Kommunal stred i avtalsrörelsen för att de med lägst lön, ofta kvinnor, skulle få högst löneförhöjning. Kommunal kämpade också mot delade turer, att arbeta på förmiddagen, tvingas göra uppehåll på eftermiddagen utan lön för att sedan arbete igen på kvällen. Både Transport och Kommunal nådde reella framgångar i avtalsrörelsen.
På Focus CSR i Fränsta, Ånge kommun, pågår en strejk. Det började med att en av de anställda tog kontakt med Unionen när hen inte fick sjuklön. I nuläget tjänar de 85 kr i timmen, utan övertid- och obekvämarbetstids-ersättning vilket ger en månadslön för heltid på 13 600 kr i månaden. Nu strejkar de för att få kollektivavtal.
När facket hotar med strejk darrar arbetsgivarna. När Transport gick ut i strejk skickade Transportgruppen ett pressmeddelande där de brast ut: ”Nu stannar Sverige”. Och ja, det är det som är poängen. När arbetarna lägger ner arbetet stannar allt. Vem ska då köra bussen som bär oss till jobbet? Vem ska då göra kaffe latte med små hjärtan i? Vem tar då hand om barnen på förskolan?
Kraft i strejken
Det finns en enorm kraft i strejken, arbetarrörelsen och i LO och TCO:s 2,7 miljoner medlemmar. Under en lång tid har löneutvecklingen fått stå tillbaka för ökade vinster i företagen. Nu är det dags att arbetet värderas högre.
Det börjar redan i våra blickar. Att inte bara se restauranger, sjukhus och sopbilar som byggnader. Utan att också se de människorna som arbetar.
För det socialdemokratiska arbetarepartiet finns mycket att lära av facket. För att socialdemokraterna ska bli mer relevanta krävs de att de för en politik som förändrar vardagen för de många. Då kommer S också få stöd på valdagen från många.