En pamp av fyra köper fel blöjor

Pampens blöjor? Känner konsekvenser av kommunala beslut. Foto: Jesper Heimerson/SCANPIX

Pampens blöjor? Känner konsekvenser av kommunala beslut. Foto: Jesper Heimerson/SCANPIX

Foto: Jesper Heimerson

Politik2009-08-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Marianne Samuelsson skulle förklara varför hon sagt som hon sagt när hon talat med den inspelande tjänstemannan, då pratade hon om hur viktigt det är att ge goda villkor till det lokala näringslivet. Hon verkade för det gemensamma bästa när hon särbehandlade en individ. Tyckte hon.

Visst ska lokala makthavare vara angelägna om att det lokala företagsklimatet ska vara gott. För HELA näringslivet. Vi måste bort från den myndighetskultur där VISSA får en ytterst välvillig behandling medan andra företag får kämpa sig genom svårhanterliga lagar och regler.
Vi ska ha likhet inför goda lagar och regler. Inte olikhet inför dåliga lagar och regler. Och alla företagares myndighetsärenden ska behandlas snabbt, säkert och smidigt. Det får inte vara så att utvalda ärenden snabbehandlas medan andra får vänta i evigheter.

Marianne Samuelsson är långtifrån ensam om att grovt ha missuppfattat sin roll som myndighetschef/makthavare och de krav som ställs. Det visar en undersökning, utförd av Växjö Universitet, som Svenska Dagbladet skrev om i går. Kommunpolitiker och höga kommunala tjänstemän har intervjuats och avslöjar att många av dem mycket väl kan tänka sig att premiera vissa företag framför andra. En fjärdedel tycker exempelvis att det är acceptabelt att handla dåliga blöjor dyrt av ett lokalt företag, när man kan köpa bättre blöjor billigare av ett företag som inte är lokalt.

Det är alarmerade. Dessa kommunala företrädare är beredda att särbehandla företag på skattebetalarnas bekostnad. Brukarna och personalen är ofta också förlorare, när kommunen köper in varor och tjänster som inte håller måttet. Och företagsklimatet blir också sämre, när företagen inte behandlas lika. Om man ger lokala företag privilegier, vad hindrar då att man ger förtur på andra grunder? Och hur upplever de förfördelade företagen företagsklimatet när de ser hur konkurrenter blir orättmätigt gynnade? Då öppnar man för svågerpolitik och annat elände. Det kännetecknar inte öppna och framgångsrika regioner. Det är inte den som kritiserar felköpta blöjor som kackar i eget bo.