En ond spiral i Kosovo

Politik2007-02-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regionen Kosovo är inte så stor, det bor ungefär två miljoner människor där. Kosovo har böljande kullar, vackra dalar och små söta byar. Tittar man lite närmare ser man att vägnätet är fyllt av hål, varje bäck är proppfull av petflaskor, plastpåsar och mängder av skräp. Många hus har livsfarliga elledningar där de boende i huset har tjuvkopplat el från det tidigare statliga elbolaget - numer är elbolaget ett av få företag som är privat-ägt i regionen.
Det finns ingen som egentligen tar ansvar för regionen och befolkningen saknar arbete och försörjning. Det finns ingen fungerande sophämtning, vägnätet ansvarar ingen för och den FN-kontrollerade regionen har ingen stat.
Finlands förre president Martti Ahtisaari har utsetts till FN:s speciella sändebud för att skapa en plan för regionen som alltsedan 1999 styrts av FN som en följd av kriget på Balkan på 1990-talet. Ahtisaaris plan säger att Kosovo tillåts att skiljas från Serbien och får rätt att använda egna nationella symboler. Men ska inte få kalla sig oberoende, än mindre bli ett självständigt land.
Kosovo har en komplicerad historia. Det är svårt att ge provinsen självständighet då flera av FN:s medlemsländer brottas med liknande problem. Ryssland har flera liknande svårigheter på sin egen bakgård, exempelvis Tjetjenien. Kina har en långdragen konflikt kring Taiwan som den kinesiska regeringen anser är en del av Kina medan Taiwan vill vara ett självständigt land långt från kommunism.

Stöd från Ryssland
Martti Ahtisaari har inte haft en lätt uppgift - hans mål verkar ha varit ett självständigt Kosovo med nationell suveränitet. Men det har av olika skäl omöjliggjorts. Framförallt vill inte Serbien det - med stöd från bland annat Ryssland. I Belgrad vägrade den avgående premiärministern Vojislav Kostunica att ta emot Ahtisaari på fredagen. Kostunica har också föreslagit att Serbien bryter de diplomatiska förbindelserna med alla länder som erkänner ett självständigt Kosovo.
Det pågår en ond spiral i Kosovo. Korruptionen och en förfärlig ekonomisk situation gör att motsättningarna mellan befolkningsgrupperna ökar. Korruptionen går inte att komma åt då man inte har ett statlig fungerande rättsväsende. Och korruptionen förklaras med att enbart runt 15 procent av befolkningen har en hederlig försörjning. Regionen får inga nya investeringar då det inte finns en stat att förhålla sig till för företagen. Om man inte ens kan reda ut vem som äger marken där en ny fabrik ska byggas blir det förstås inte särskilt lockande för en investerare att etablera sig i Kosovo.
Allt detta sammantaget gör att Kosovo-problemen inte löses i en handvändning. Det vore dock klokt av FN att låta de internationella övervakarna som ska stanna i Kosovo enligt Ahtisaaris förslag komma från EU snarare än från FN. EU har mycket färre egna medlemsstater med regionala problem än FN. Och samarbetet har både möjlighet att driva på Serbien i rätt riktning med medlemskapet som morot och ett intresse av att konflikten löses en gång för alla.