En ö utan narkotika

Polisen, kommunen och många andra måste samverka för att nå målet om ett narkotikafritt Gotland. Informera och förebygga.

Polisen, kommunen och många andra måste samverka för att nå målet om ett narkotikafritt Gotland. Informera och förebygga.

Foto: Tobias Röstlund

Politik2010-06-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Redan 2002 motionerade Christer Engelhardt (s) i kommunfullmäktige om att kommunen och alla inblandade myndigheter skulle samverka för att uppnå målet ett narkotikafritt Gotland.
Motionen bifölls av kommunfullmäktige och sedan dessa har olika samarbetsorgan och nu Folkhälsoenheten agerat samordnare av alla ansträngningar för att uppnå målet ett narkotikafritt Gotland. Med varierande framgång.
Det senaste initiativet var en överenskommelse 2009 mellan kommunen och polisen om att samverka för ökad trygghet på Gotland. I det ingår en massa gemensamma åtgärder för att informera om effekterna av överanvändning av alkohol och missbruk av den helt olagliga narkotikan. En blandning av information, attitydpåverkan, brottsbekämpning och snabbt erbjudande av vård till av polisen gripna och dömda missbrukare. Särskilt de unga som grips för narkotikabrott ska inom 24 timmar erbjudas vård mot missbruket.
Alla de uppgifter som polisen och kommunen tagit på sig, tycker jag verkar vara en bra och effektivt mix av just förebyggande och polisiära ingripande mot brottslig verksamhet. Det är viktigt att betona att ansvaret för detta tryggare Gotland inte enbart ligger på polisen. De kan inte klara allt. De ska ju primärt ingripa vid brott och gripa brottslingar. Men de fyller också en viktig funktion vid information till föräldrar, på skolor och fritidsgårdar. Och knarkspaning i sommar är viktigt.
Huvudinsatserna måste vara förebyggande för när väl någon fastnat i knarkberoendet är det mycket svårt att ta sig ur missbruket. Det visar erfarenheterna av den nyligen avslutade rättegången mot de som sålt och köpt hasch i många år. Deras attityd har varit att det inte är kriminellt att röka hasch. Då är uppförsbacken brant. Om våra ungdomar antar samma attityd till haschmissbruk kommer vi att få stora problem på Gotland. Allra helst som ungdomskullarna i 20-årsålder nu är väldigt stora. Det är ju babyboomens barn.
Samarbetet kring "Tryggare Gotland" är bra, men det bör utvärderas och växlas upp. Som vanligt krävs det eldsjälar som driver på för att på alla sätt göra Gotland till en ö utan knark. Även om det låter som en utopi, måste det vara målet.