En ny repertoar efterlyses
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samma dag som festivalen började hade partiledarna sin sista partiledardebatt innan sommaruppehållet i riksdagen. Kanske var det över 30 000 som tittade på direktsändningarna. Men många lyssnade nog inte färdigt på debatten, för den var ack så trist.
Samma ansikten, samma argument och lika låg svarsfrekvens som vanligt. De sju partiledarna talar inte med varandra, de svarar inte på varandras frågor och missförstår medvetet varandra. Statsminister Göran Persson låter som en skiva satt på återuppspelning. Han talar om ersättningsnivåerna i a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension som om detta var det enda saliggörande receptet för landets framtid och tillväxt. Persson gick till och med så långt att han menade att med lägre ersättningar i bidragssystemen skulle männi-skor känna så mycket otrygghet att de inte skulle konsumera utan spara för att känna trygghet.
Göran Persson menar på fullaste allvar att det är bättre att staten står för all trygghet och att egna pengar på banken skulle minska tillväxten. Det verkar som om socialdemokratin är rädd för att människor ska ha makten över sina egna liv, med egna pengar, för då finns ju risken att partiet tappar makten. Den enskildas makt över sitt eget liv är aldrig för socialdemokraterna viktigare än partiets makt.
Vid sidan av bidrag och arbetslöshet var debatten om Europa och dess framtid dominerande. Återuppspelningsknappen var påslagen även här - framför allt från de traditionella nej-sägarpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet. De menade att den senaste tidens nej till en EU-konstitution betyder att Europa måste bromsa, att projektet är odemokratiskt och oförankrat. Visst, det är oförankrat - annars skulle inte människor rösta nej. Men odemokratiskt? Hur kan de mena det när befolkningen upp-enbarligen har makten att stoppa eller ändra utvecklingen?
Om samma band med samma repertoar spelade på Hultsfred varje år skulle färre köpa biljetter. Kanske bör riksdagens politiker tänka lite på variationen. Några nya ansikten och massor av nya idéer skulle göra höstens första partiledardebatt bra mycket intressantare än onsdagens debatt.