Om en vecka befinner vi oss i midsommartid och riksdagen kör nu för högtryck inför sommaruppehållet. Möten, debatter och beslut avlöser varandra i en strid ström och i veckan hade vi vårens sista partiledardebatt i riksdagen.
Det märks allt tydligare att vi går in i ett kommande valår och det politiska debattklimatet hårdnar allt mer. Då vår socialdemokratriska partiledare Stefan Löfven inte är ledamot i riksdagen så kan han inte heller delta i riksdagens partiledardebatt men han har en mycket god ersättare i vår gruppledare i riksdagen - Mikael Damberg.
Småföretag ger jobb
I veckans debatt var Mikael Damberg mycket tydlig i frågan kring arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken och våra socialdemokratiska förslag för en politik mot arbetslöshet och för ett bättre företagsklimat.
Ett tydligt exempel är att Sverige behöver en aktiv näringspolitik som syftar till att skapa fler jobb. Vi socialdemokrater vet att många nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför ska vi göra vad vi kan för att underlätta för dessa små företag att expandera och anställa fler.
Vi har föreslagit att staten lyfter bort det betungande ansvaret för andra sjuklöneveckan för alla företagare. Vi har också sett till att riksdagen har fattat beslut om kortare betalningstider för företag. Det betyder mycket för småföretagare att få betalt för sina varor och tjänster i tid.
I dagens Sverige har vi över 428 000 människor som kan och vill jobba men som istället för arbete sitter fastbundna i arbetsförmedlingens strikta och stelbenta regler, införda av den borgliga regeringen. En person måste näst intill vara arbetslös under ett helt år innan han eller hon får gå en arbetsmarknadsutbildning.
AF skickar tillbaka pengar
Samtidigt tvingas arbetsförmedlingen skicka tillbaka runt 15 miljarder kronor till staten av icke använda medel. Det är ett enormt slöseri och ett slarvigt sätt att hantera våra gemensamma skattemedel som istället skulle kunna arbeta för att sätta arbetslösa människor i arbete eller utbildning. Partiledardebatten i veckan visade tydligt att det finns skillnad i svensk politik.
I veckan har också den ena student-vagnen efter den andra avlöst varandra på vägen utan för mitt kontorsfönster i riksdagen och de unga studenternas rop, jubel och höga musikspelande har trängt in genom riksdagens tjocka väggar.
Det verkliga livet
Jag skall villigt erkänna att jag stundvis själv lutat mig tillbaka i kontorsstolen med studenternas jubel där ute och för en kort stund tänkt mig tillbaka 26 år i tiden och hur det var när jag själv åkte runt på studentvagnen. Jag skrev det på facebook och fick snabbt en kommentar från en klasskamrat om att den dagen för 26 år sedan vräkte regnet ner.
Just det hade jag förträngt men jag minns tydligt hur underbart det ändå var att stå där på vagnen med klasskompisarna och känna att nu började det verkliga livet och att det egna ansvaret tog vid. För nu hade jag lämnat skolans trygga värld och ett ganska så tryggt inrutat liv.
Det var då i det glada 80-talets högkonjunktur som vi gick ut och det verkligen låg en viss sanning i sången ”Sjung om studentens lyckliga dar”. Idag går många av våra nybakade studenter ut i en ungdomsarbetslöshet som ligger på över 25 procent. Studentsången är för många av dagens unga rejält naggad i kanten.