En lång process gör ingen glad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad som gör Carlssons och Carlzons öde mer pikant är att de förvärvade fastigheten under förespegling (från företrädare för den gamla vänstermajoriteten) att deras planer skulle få en snabb och smidig behandling. Den villfarelsen levde de inte i länge. Den byråkratiska processen blev långdragen. Och i augusti 2005 gav dåvarande ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämndens Jan Grimlund (mp) sin syn på saken:
"Man kan också fråga sig om Visby behöver fler butiker."
Kul att vara företagare och entreprenör när man blir aktivt motarbetad.
Själv var jag hyggligt nytillträdd då jag första gången skrev om detta fall, i februari förra året. Inte kunde jag föreställa mig då att regeringsrätten fortfarande skulle vila på hanen i september 2008.
Seg hantering och långa processer bryter ner ett samhälle. Ännu så länge har Carlsson och Carlzon härdat ut, men det är många som bryts ner i liknande omständigheter, och det är många företag som försvinner och affärsidéer som aldrig förverkligas. När processen väl är klar har förutsättningarna förändrats och frågan man stred om är inte aktuell längre.
Det påminner mig om ett talesätt: "Operationen lyckades men patienten dog."
Vad lär sig andra entreprenörer av detta exempel? Det vill jag inte ens tänka på. Men jag kan ju inte låta bli att dra slutsatsen att det ligger nära till hands att undvika investeringar som bygger på en något så när snabb och godvillig behandling från myndigheter och, i värsta fall, domstolar. För det är ju inte roligt att som Kenneth Carlzon stå och blicka ut över en gigantisk tom lokalyta och tänka på vad som kunde ha varit.
De "byråkratiska riskerna" gör Sverige och Gotland mindre välmående än vi skulle kunna vara. Rättssäkerheten och de fasta spelreglerna är ryggraden i en stark ekonomi. Och det är svårt att stå stark när man inte har någon ryggrad.