En katapultstol i fåfängans arena

Kostade över 280 miljoner. Och en kommunalrådstjänst.Foto: Adam Ihse/scanpix

Kostade över 280 miljoner. Och en kommunalrådstjänst.Foto: Adam Ihse/scanpix

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Politik2010-11-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Se där ja. TT rapporterar att Socialdemokraternas mäktigaste man i Vänersborg, kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren, har avgått. Han sitter kvar i fullmäktige, men lämnar sitt jobb.
Varför? Jo, Ljunggren tar konsekvenserna av att det blev mer än dubbelt så att bygga Vänersborg Arena jämfört vad man tänkt sig i det politiska beslutet. Och mer än tre gånger så dyrt som i den första budgetramen. Arenan skulle först kosta 90 miljoner, sedan 140 miljoner och det slutliga utfallet blev över 280 miljoner kronor.

Skräckexemplet Vänersborg har jag skrivit om tidigare, i anslutning till debatten om en evenemangsarena för Gotland. Och Vänersborg är bara en av alla dessa arenaprojekt som genomförts, pågår eller planeras i Sverige.

Här snubblade arenaplanerna när ingen anbudsgivare var beredd att bygga till de villkor som kommunen erbjöd.
Jag tror det var bäst det som skedde.

Häromveckan skrev DN Kultur om erfarenheterna av arenaboomens konsekvenser. Arenabyggarnas stora förväntningar infrias inte. Arenorna lyckas inte dra till sig de evenemang och artister som skulle blåsa liv i skrytbyggena. DN Kultur skriver:
"Ett genomsnitt på ett event i månaden är en hög siffra när man studerar byggboomens arenor som ligger bortom Stockholm och Göteborg. Västerås har fyra arenor i varierande storlek och skriker efter fler nöjesevenemang eftersom var och en går med förlust. Frågan är om ekonomin får tillräcklig förstärkning i höst då Västerås kan locka med dansbandsvecka, bilutställning och ett julbord."

Uj uj uj. Och julbordskvoten i Visby är väl redan paxad av kongresshallen. De kommunala arena- och kongressprojekten ska dra till sig besökare från vida omkring, men när de söker goda affärer kan de ibland erodera basen för lokala existerande företag.

Även i Stockholm har kommunerna större planer än vad det tycks finnas underlag för. Där planeras nya arenor som Stockholmsarenan vid Globen som ska kunna ta emot 40 000 åskådare och Nationalarenan i Solna - 65.000 åskådare.
Enligt DN Kultur behöver Stockholmsarenan över 20 och Nationalarenan hela 60 evenemang per år - förutom fotbollsmatcherna. De arenor som redan i dag kan ta emot arrangemang i den här storleksklassen, Ullevi och Stockholms stadion (nästan), lyckas för närvarande attrahera den typen av evenemang två till tre gånger om året.

Arenaprojekten är oftast tunga monument byggda i sankmark. Kommunerna tar risker som ingen riskkapitalist skulle våga sig på.