När Svenskt Näringsliv presenterade fjolårets rankning av kommunernas företagsklimat, då skrev jag: "Gotland faller som en sten. En sten full av bly. Från plats 208 till plats 243 av 290 kommuner."
Hur går det i år? Tja, vad är tyngre bly? Till exempel har osmium (22,6) dubbelt så hög densitet som bly (11,3).
Gotländsk kalksten full av osmium skulle nog vara en chock för en geolog. Ändå verkar det vara en bergart som kommunens rödgröna ledning lyckats spruta ur sig under sitt korta maktinnehav.
Än vet vi inte Gotlands placering i den nya rankningen. Den beräkningen kommer inte att publiceras förrän 23 april. Men redan i januari kan man, liksom i fjol, förutspå fallet när resultatet av enkätundersökningarna blir känt. Du kan själv läsa här, om lusten finns.
www.foretagsklimat.se/gotland
Den viktigaste enkätfrågan lyder: "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?"
Snittbetyget på en femgradig skala faller från 2,76 till 2,49. Snittbetyget i riket är 3,34. Vilket är en hundradel bättre än i fjol.
Fallet för Gotland går tyvärr på bred front, på frågor inom så gott som varje av undersökningens områden. Undantaget är frågan som rör tillgången på kompetent arbetskraft. Den har förbättrats. Svenskt Näringslivs regionschef Anders Thomasson har en teori om vad det kan bero på. Han menar att det "troligen hänger samman med den stigande arbetslösheten". Tyvärr finns det inget som tyder på att han har fel, tvärt om är det den enklaste och troligaste förklaringen.
I dessa dagar oroar vi oss mycket för framtidens färjetrafik. Svenskt Näringslivs enkäter är en nyttig påminnelse om att, även om om färjetrafiken är en viktig förutsättning, så står och faller ändå inte allt med den.
Med ett undermåligt företagsklimat kan vi få en alltför dålig utveckling på Gotland, om det så avgår och ankommer hypersnabba färjor en gång i timmen.
Med ett bra företagsklimat kan vi trotsa Gotlands geografiska läge och långsamma färjor och få en god utveckling på ön.
Om region Gotland har någn näringspolitik, så måste den vara hemligstämplad. Den har gått från ett tillstånd av förvirring till en förvånad tystnad. Om man ska försöka lista ut vad näringspolitiken är utifrån vad de rödgröna faktiskt gör så – ja, vad ska man dra för slutsatser av återkommunaliseringar, avskaffad utmaningsrätt, stadsnära naturreservat och p-haveri.
För en analytisk företagare måste det framstå som en företagarpolitik som pendlar mellan inkompetens och öppen fientlighet.