En historisk överenskommelse

Politik2009-02-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den överenskommelse om miljö och energi som Alliansen ingått är unik och frigör det politiska systemet från den låsning som funnits under lång tid och vilket motverkat investeringar och tillväxt. Att detta sker i ett läge när Sverige befinner sig i en mycket allvarlig ekonomisk kris till följd av den globala finanskrisen och konjunkturnedgången är extra viktigt.

Med överenskommelsen visar vi att vi tar klimatutmaningen på allvar, samtidigt som vi skapar långsiktiga spelregler för kärnkraften i Sverige. Genom att sätta tydliga mål och föreslå verkningsfulla åtgärder ger vi elförsörjningen ett tredje ben, utöver vattenkraft och kärnkraft, samtidigt som vi öppnar för att befintliga kärnreaktorer successivt ersätts när de når sin ekonomiska livslängd. Med vår samlade energipolitik ökar vi energiproduktionen och tryggar försörjningen av energi för företag och hushåll. Vi gör också Sverige redo för en övergång av våra bilar från bensin till el. Vi skapar bättre förutsättningar för produktion, investeringar och sysselsättning samtidigt som Sverige tar ledartröjan i klimatfrågan i Europa. Vi går före.

Att förbättra villkoren för företag är en viktig beståndsdel i vår strategi för att värna Sverige i krisen och skapa bästa möjliga förutsättningar för landets medborgare. Det handlar också om att värna statsfinanserna. Kraven på ökade offentliga utgifter kommer från alla håll - från såväl kommuner som företag - och här är det viktigt att stå emot och våga prioritera. Det finns inga mirakelkurer och ingen vet hur djupt finanskrisen kommer att utvecklas. Det är viktigt att spara i ladorna för tider som kan bli ännu sämre.

I det läge vi befinner oss i är det centralt att säkerställa det finansiella systemet. Här agerade vi snabbt och tidigt och bidrog inte minst till en samlad europeisk lösning. I tisdags presenterades åtgärder för att förbättra för svenska företag att få krediter genom en möjlighet för bankerna at förstärka sin kapitalbas. I denna del är det viktigt att alltid ha skattebetalarnas och låntagarnas bästa i centrum. Det handlar inom att värna banker och bankdirektörer, utan om att få ner räntekostnaderna för vanliga löntagare och förbättra krediterna för företag.

Det handlar också om att hålla fast vid arbetslinjen. Vårt enda sätt att ta oss ur krisen som nation är att arbeta oss ur den. Vi måste hålla fast vid att det ska vara lönsamt att arbeta och att göra det billigare att anställa.

I varje kris är det viktigt att värna välfärdens verksamheter. När trycket ökar på de offentliga finanserna ställer det krav på oss att värna det som verkligen är centralt, nämligen välfärdens verksamheter. I kontrast till oss står vänsterexperimentet som vill bygga ut bidragssystemen.

Det är viktigt att vi inser att Sverige befinner sig i en allvarlig situation som innebär stora utmaningar för det politiska ledarskapet. Idag har vi åter visat att vi tar ansvar. På vänstersidan ser vi motsatsen. Vi ser ett lättsinne när det gäller statsfinanserna och vi ser hur Mona Sahlins vänsterexperiment vill montera ner arbetslinjen. Ansvar mot lättsinne. Så ser de politiska alternativen ut idag.