En hamburgare utan rödgrön röra, tack

Hamburgaren. Har av någon anledning blivit politiskt kontroversiell.

Hamburgaren. Har av någon anledning blivit politiskt kontroversiell.

Foto: Jim Mone

Politik2014-04-10 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lokala företrädare för Allians hade presskonferensen på McDonalds i Visby i går, med anledningen av att regeringen presenterade vårbudgeten. Varför McDonalds? Det är ett bra ställe om man vill visa kontrasten mellan Alliansens politik och det man kan vänta sig av en rödgrön regering.

McDonalds är en arbetsgivare som ger många unga chansen att ta sig in på arbetsmarknaden så att de kan börja meritera sig för en vidare karriär inom eller utom företaget. Det är just dessa unga som riskerar en skattechock och en radikalt försämrad arbetsmarknad om de rödgröna får chansen att kraftigt höja deras löneskatter (den så kallade arbetsgivaravgiften) och restaurangmomsen.

Magnus Larsson, McDonalds franchisetagare i Visby, inledde bland annat med att förklara att han var glad att Alliansen ville hålla ett sådant arrangemang i hans restaurang. Men han var också angelägen om att betona att han hört av sig till Åke Svensson (S) för att förklara att de också är välkomna till McDonalds om de så skulle önska.

Hans försiktighet är begriplig. Ägarna till en av McDonalds konkurrenter, hamburgarkedjan Max, hamnade i blåsväder efter årsskiftet. De skickade brev till de anställda och varnade för konsekvenserna av ett maktskifte och skrev bland annat att:

"om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt".

Det tog hus i helsicke. Det påstods att Max på något sätt hotade de anställda. Men hotet de pekade på kom ju från ett annat håll. Från den rödgröna oppositionen.

Det är klart att det blir reaktioner när företagare på något sätt ser ut att ta ställning. Det blir en typ av konflikter som de inte är vana vid att ta och som också kan innebära risker för deras affärer.

Men att det inte bara är hamburgeriorna som ser risker med ett maktskifte är uppenbart. På väg från gårdagens presskonferens vandrande jag västerut längs gågatan och sneddade sedan över Kung Magnus väg. Där passerade jag busskuren. Som var utrustad med en stor annonstavla från Visita, som är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation.

Hotet från höjd restaurangmoms och höjda skatter för att anställa unga har Visita döpt till "Dubbelstöten".

Visitas korta film om "Dubbelstöten" kan ses på youtube och kan nås via den här adressen: http://goo.gl/5rRenw

Landets hamburgerkedjor anställer inte bara många utan även många utrikes födda. Men det är tydligen inte gott nog. Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, har drivit kampanj för att vi ska bojkotta hamburgerkedjorna.

Regeringen kritiseras bland annat för brist på idéer. Den kritiken är inte helt orättfärdig.

Men hur ser alternativet ut? Vi kan bara gissa oss till vad en rödgrön regering kan tänkas driva för politik. Och de enskilda partiernas förslag – de ingredienser av vilka den rödgröna röran ska kokas ihop – lovar verkligen inget gott.